Dat het zo veel voeten in aarde zou hebben om de ster de lucht in te krijgen wisten we op voorhand niet, en dat is misschien maar goed ook.
Wat we wel wisten en weten is dat de AH-Kerstster bovenop de Saentoren terug moet komen in zijn oude vorm, zoals generaties Zaankanters hem (m/v) in herinnering hebben.
Voor wie onze eerdere berichtgeving gemist heeft: de traditionele ster bovenop de Saentoren was aan vervanging toe, en door vernieuwing van onder meer de klimaatinstallatie die bovenop de toren werd aangebracht, was er geen plek meer voor het de oorspronkelijke bevestiging.
Gisteren togen de mannen van Kaaijk Metaalbewerking naar de 18e en daarboven om een deel van de zware draagconstructie voor de ster in elkaar te zetten. Eerst maar even een film van een minuut:
Nadat we er de eerste keer over schreven in 2015 meldde de maatschappelijk betrokken Jan Willem Kaaijk van Kaaijk Metaalbewerking zich en ook hij vond dat de ster een plek in het midden van de maatschappij verdient. Hij maakte zich er hard voor, maar voordat de klus geklaard werd, overleed hij.
Wel had Jan Willem ervoor gezorgd dat de ster breed gedragen werd. De eigenaar van de toren, Kantoortoren Zaanstad werkte volledig mee, netwerkclub de Maatschappij Zaanstreek-Waterland (waar hij van was) stond erachter, Frans Wittenberg van Stadshart Zaandam was betrokken en – voor Jan Willem misschien wel het belangrijkste – hij had contact gehad met Len Thesing van het Trias, omdat hij dit samen met zijn leerlingen techniek wilde realiseren.
Hoewel Jan Willem een bodem gelegd heeft moeten de partijen het zonder hem doen en dat blijkt niet makkelijk. De eisen die vandaag de dag aan veiligheid gesteld worden zijn een stuk zwaarder dan die waarmee de vroegere chef Lex Oudendijk van de technische dienst van Albert Heijn decennialang geleden te maken had.
Als alles meezit wordt de ster op vrijdag de dertiende, laat in de middag ontstoken, maar zover is het nog niet. Wij volgen de ster(ren) op de voet.
De partijen die de schouders eronder zetten zijn: de leerlingen techniek van het Trias VMBO en de mannen van en Kaaijk Metaalbewerking. Daarnaast maken de Maatschappij Zaanstreek Waterland, Kantoortoren Zaanstad VOF, het Honig Laanfonds, Stadshart Zaandam, en de Biz en City Center zich hard en ook wij (Orkaan) blazen mee.
Met dank aan nunc-architecten voor het filmwerk en De Kift voor de muziek.
Deze filmpjes maakten we eerder over het werk aan de ster.
In 2016, nog met Jan Willem, kregen we hem provisorisch de lucht in:
In september van dit jaar gingen we met de leerlingen van het Trias omhoog:
Twee weken geleden werd er aan de ster gewerkt in de werkplaats van Kaaijk:
En we ontvingen een verslagje van de leerlingen van het Trias:
Zaanstad handhaaft de verkeerde dingen!!
Hoi Jeannette, wat betreft de kerstster: die bleef niet weg door handhaving van Zaanstad.
Hij was na al die jaren aan renovatie toe, maar omdat het oorspronkelijke hefboomsysteem dat er stond veel ruimte in beslag nam, en er flink wat apparatuur bij kwam ivm bijvoorbeeld de klimaatbeheersing van de toren, bleek het beter om hem helemaal te vervangen.
De gemeente draagt de terugkeer van de ster een warm hart toe en werkt mee waar mogelijk.
Moooooi!! Maar volgende keer maar valbeveiliging gebruiken.
De mannen van Kaaijk waren niet in overeenstemming met de veiligheidseisen die het werken op grote hoogten voorschrijven bezig c.q zij droegen geen valbeveiliging.