Op De Kernschool in Zaandam is het flink schrikken geblazen: de Inspectie van het Onderwijs bestempelt de kwaliteit van het onderwijs als ‘zeer zwak’, en het rapport is niet mals. De school aan de Wibautstraat biedt onderwijs aan kinderen van nieuwkomers, waaronder Oekraïense vluchtelingen.
De bevindingen in het inspectierapport schetsen een zorgwekkend beeld van een school die haar kwetsbare leerlingen niet de basis kan bieden die ze nodig hebben om door te stromen naar regulier onderwijs en volwaardig mee te draaien in de samenleving.
Vluchtgebieden
De Kernschool is bedoeld voor kinderen die pas kort in Nederland zijn. Eind 2024 stonden er 142 leerlingen ingeschreven. Vaak komen ze uit vluchtgebieden of zijn ze hier via gezinshereniging. Voor deze kinderen is goed onderwijs ontzettend belangrijk. Het helpt hen om de taal te leren, vriendjes te maken en hun plek te vinden. Maar juist wat ze het hardst nodig hebben, zoals structuur, veiligheid en goede begeleiding, ontbreekt nu. En daar gaat het mis.
De school werd niet uitgekozen omdat er klachten waren, maar viel gewoon binnen een landelijke steekproef van de inspectie. Die kijkt elk jaar bij een aantal scholen hoe het onderwijs ervoor staat. Toevallig was De Kernschool dit keer aan de beurt.
Rapport
Wat de inspectie vervolgens aantrof, was weinig geruststellend. Er is geen samenhangend lesprogramma en vakken als lezen, schrijven en rekenen zijn niet goed opgebouwd. Leerlingen leren daardoor niet volgens een duidelijke leerlijn, en wat ze wel of niet oppikken, hangt sterk af van wie er voor de klas staat. ‘Ook schieten de (vak)didactische vaardigheden tekort’ en is ‘het handelen van de leraren onvoldoende afgestemd op de voortgang in de ontwikkeling van leerlingen’.
De lessen zijn te algemeen en te sturend, waardoor kinderen weinig zelf leren en de taal minder goed oefenen. Ook op het gebied van veiligheid schiet de school tekort. Er is geen anti-pestbeleid en leerlingen voelen zich soms onveilig. Sommige leerlingen blijven te lang hangen in een bepaald leerjaar of niveau, simpelweg omdat er geen plek is in een andere groep. Bovenal ontbreekt een heldere visie en een toekomstplan.
Reactie
Het bestuur van Zaan Primair, waar De Kernschool onderdeel van is, sluit zich aan bij het oordeel van de inspectie en erkent dat de onderwijskwaliteit momenteel tekortschiet. In 2020 was de kwaliteit nog voldoende, maar volgens het bestuur is er sindsdien veel gebeurd:
‘De coronapandemie, de exponentiële groei van het aantal leerlingen, het aantrekken van onvoldoende geschoold personeel en wisselingen in het management, [hebben] een aanzienlijke impact gehad.’
Er ligt inmiddels een verbeterplan, en met een nieuwe directeur die in augustus 2024 is begonnen, moet de koers worden bijgesteld. Deze maand is bovendien versterking aan boord gekomen: een adjunct-directeur met meer ervaring in nieuwkomersonderwijs. Het bestuur houdt de vinger aan de pols en spreekt het vertrouwen uit in het herstelplan:
‘Wij verwachten dat de school bij het volgende inspectiebezoek de geconstateerde onvoldoendes heeft weggewerkt.’
Door Nick Boeske. Info: Raadsinformatiesysteem Oostzaan. Foto: Google Street View (2024).
het is weliswaar al weer 10 jaar geleden dat mijn stiefdochter hier op school zat, maar dit was zeker niet mijn ervaring. ondanks problemen met taal in het algemeen(tos) is ze op de kernschool zeer goed opgevangen en begeleid naar de juiste school voor haar. ondertussen heeft ze een mbo-diploma. dit mede door zeer toegewijd personeel op de kernschool.
lk heb maar ruim 40 jaar ervaring in
het onderwijs maar denk toch dat dit soort scholen niet de oplossing is.
Het is voor die scholen bijna onmogelijk om
aan de eisen te voldoen en mijn bewondering voor de leerkrachten is groot.
Zelf ben ik voorstander van een gecombineerde aanpak. Dus veel meer aandacht voor de ouders over hoe onze maatschappij in elkaar zit en taalles terwijl de kinderen naar school gaan.
De groepsvorming bij jongeren met een migratie achtergrond is vaak groot, zeker op het middelbaar onderwijs.
En in die groep wordt dan vaak de taal van het
thuisland van de ouders gesproken.
Thuis wordt ook die taal gesproken en het nederlands raakt op achter.
Met alle gevolgen voor de verdere kansen voor het kind.
Ik zou graag willen ondersteunen in dit proces.
Typisch reacties van mensen die niets weten over hedendaagse onderwijs aan nieuwkomers. In het buitenland zitten die kinderen ook niet in een reguliere klas of het moeten maar enkele kinderen zijn vanuir andere landen.
Er zijn bijna geen leerkrachten te krijgen, laat staan op scholen met kinderen die nog geen Nederlands spreken en schrijven. er zijn heel veel wisselingen in een klas en het niveau van deze leerlingen is heel verschillend. Dus gemakkelijk commentaar geven.
Desalniettemin heeft de inspectie geconstateerd dat, ondanks al die problemen, de resultaten op een te laag niveau liggen. Dat was een jaar geleden en nu zijn er diverse maatregelen getroffen.
Hulde aan de mensen die deze kinderen willen helpen, terwijl je ook les kan geven bij een "gemakkelijke" school
in het buitenland zit je in een gewone klas met extra taalonderwijs. Kinderen leren snel can andere kinderen. Snap echt niet dat hiervoor een speciale school voor is
Het onderwijs is al decenia onder de maat. Gek dat dat geen thema is bij de verkiezingen.
Ik ben in het algemeen ook gewoon zeer tevreden over het onderwijs.
Dat komt omdat de huidige coalitie vol zit met mensen die al decennia lang ondermaats onderwijs hebben gekregen. Dan kweek je dom rechts. En met de huidige bezuinigingen op onderwijs zal dit waarschijnlijk alleen maar erger worden.
Het is de vraag of deze speciale klas prioriteit krijgt of juist een sluitpost is.
Worden leraren/leraressen extra opgeleid voor dit soort, vaak getraumatiseerde instromers, die vaak de taal lezen, spreken noch schrijven kunnen en samengezet worden in te grote klassen?