De kermis in Assendelft gaat vrijdag 4 oktober van start, dat is een mooi moment om stil te staan bij de drie iconische kroegen die deze feesten compleet maken: De Koppiebar, Grand Café Klinker en Tapperij De Verwachting.
In dit tweede deel van een drieluik richten we ons op Tapperij De Verwachting aan de Dorpsstraat 584. Hier wordt al meer dan honderd jaar kermis gevierd. Vroeger heette het café simpelweg “De Verwachting” of “Café de Sluys”. Het is een plek vol geschiedenis, waar generaties samenkomen.
Tapperij De Verwachting
De oorsprong van Tapperij De Verwachting begint bij Grard Gaal. Hij runde het café toen het nog “De Verwachting” heette, een zaak die eigendom was van zijn vader Cor Gaal. Grard, die nooit trouwde, bleef in het café werken na de dood van zijn vader. Het werd een familiezaak waar iedereen elkaar kende.
In de jaren veertig en vijftig werd De Verwachting een begrip in Assendelft. Tijdens de kermis was het dé plek waar de gemeenschap samenkwam voor muziek, drankjes en optredens. Jong en oud voelden zich hier thuis. Het café speelde een centrale rol tijdens de festiviteiten, met kermisactiviteiten die de feestvreugde verhoogden.
Van Gaal naar de Gebroeders Van Gelderen
Na de tijd van Grard nam Piet van Assema eind jaren ’70 De Verwachting over. Ondanks de wisseling van eigenaar bleef het café een plek van saamhorigheid. Op 1 juli 1986 ging het eigendom over naar de gebroeders Van Gelderen, die het hernoemden naar “Café de Sluys”. Zij bleven tot 30 juni 1993 eigenaar, waarna de volgende generatie het café voortzette. Door de jaren heen bleef de nostalgische sfeer van De Verwachting onaangetast.
Tijdens de kermis van 1984 bestelde een schoolklas een flesje prik aan de toog. Dit moment illustreert hoe gemoedelijk en familiair de sfeer was: een café waar iedereen welkom was.
Tapperij De Verwachting vandaag
In 2013 nam Rens Degenhart de zaak over van Michel Petra, die in de jaren daarvoor de kermisborrels organiseerde. Datzelfde jaar organiseerde Rens zijn eerste kermis onder de oude naam “Tapperij De Verwachting”. Het bruine caféleven bleef levendig, en Rens bracht een frisse wind zonder het verleden te vergeten.
Tijdens de kermis kijkt Rens vooral uit naar de rockband DoOF op zaterdag en de burendag op maandag, een traditie gestart door Richard Bloetjes en Sander van der Hoorn. Over de toekomst is Rens nuchter: ‘Als het zo blijft als nu, ben ik tevreden.’
Door: Gijs Huijpen. Foto’s verzameld door Gijs Huijpen.
Degenhart bekende naam ooit een zeer gezellige dag gehad in het kroegje ! Gezellig en ongedwongen buurt kroegje ! Was gezellig
Tinus van Gelderen ( mijn Oom ) is de groente en fruit zaak gestart. En inderdaad beide zijn familie van elkaar. Hannes van Gelderen die het Wapen van Assendelft uit baatte en Tinus van Gelderen waren neven vanelkaar
Ik zwijmel altijd weg bij die oude foto's, zo leuk om te zien! Zijn er mogelijk mensen die foto's hebben van oud (tot heel oud) Assendelft van HET kruispunt? Met name de hoek op het kruispunt, aan de overkant van de groentenboer, op en rondom Dorpsstraat 543-547?
ja hoor, ga maar eens kijken op de Facebook pagina "Oud Assendelft"
Foto 2 is waar nu van Gelderen Groenten en Fruit zit. (zelfde als de gebroeders Van Gelderen die hierboven genoemd worden?)
Dorpsstraat 584 zit aan de andere kant van de kuising. (rechts van de foto)
Dus het is cafe is ooit verhuisd ?
Verbetering op mijzelf; van Gelderen Groenten en Fruit zit in het pand links wat je dus ook op de foto ziet.
Plek waar cafe op foto staat is nu leeg.
Blijft wel dat cafe nu rechts van de kruising zit.