De kermis in Assendelft gaat op vrijdag 4 oktober van start, en dat is een mooi moment om stil te staan bij de drie iconische kroegen die deze feesten compleet maken: De Koppiebar, Grand Café Klinker en Tapperij De Verwachting.
In dit derde deel van een drieluik richten we ons op De Koppiebar aan de Dorpsstraat 350. Hier wordt al meer dan honderd jaar kermis gevierd. Het is een plek vol geschiedenis, waar generaties samenkomen.
De geschiedenis van de Koppiebar: van De Hoop tot dorpsfeest
Meer dan honderd jaar geleden begon het allemaal met een eenvoudig café genaamd De Hoop. In 1968 besloten Annie en Martin van der Horst om het café een nieuwe naam te geven: De Dorpstaveerne. Later werd het beter bekend als de Koppiebar, maar de sfeer van samenzijn en kermisfeest bleef behouden.
De eerste kermis in de Koppiebar zag er heel anders uit dan nu. Tafeltjes en stoelen stonden opgesteld, obers serveerden drankjes, en elke avond was er live muziek. Het dorpsgevoel was toen al de kern van het feest. Ome Jaab Sap, bij wie de grootouders van Bas werkten, stond toen aan het roer van de organisatie.
De groei van de kermis
Vroeger duurde de kermis van zondag tot en met donderdag. Met de komst van de Wielerronde, waar Martin van der Horst een belangrijke rol in speelde, werd ook de zaterdag toegevoegd. Vrijwilligers stonden vroeg op om broodjes te smeren en de renners in te schrijven. Het evenement groeide zodanig dat de Koppiebar op een gegeven moment te klein werd. De prijsuitreiking van de wielerronde paste gewoon niet meer in het café.
Met de groei van de kermis werd op een gegeven moment ook de vrijdag aan het programma toegevoegd. Dit bracht een nieuw fenomeen met zich mee: het Koppie Kermisshirt. Voor tien euro kregen bezoekers niet alleen toegang tot de kermis, maar ook het felbegeerde shirt. “Met een tientje entree neem je het Koppie Kermisshirt mee,” vertelt Bas. Tegenwoordig wordt het feest in een grote tent gevierd, maar het voorcafé blijft open voor wie rustig wil bijkletsen.
Artiesten in de Koppiebar
Door de jaren heen hebben veel artiesten het podium van de Koppiebar betreden. De huisband tijdens de kermis was jarenlang de Volendamse Kleintjes Pils Band. Bas vertelt:
“We hebben ook bijzondere momenten gehad, zoals een optreden van Wolter Kroes. En natuurlijk de echte André Hazes, die hier zong voordat hij beroemd werd.”
Andere unieke momenten waren het optreden van de 3JS in een snikhete achterzaal en het legendarische bezoek van Big John Russell.
Bas van Deudekom aan het roer
Inmiddels staat Bas van Deudekom zelf aan het roer van de kermisorganisatie. “Het is een hoop werk, maar ik vind het geweldig,” zegt hij. “Als alles goed verloopt en iedereen het naar zijn zin heeft, geeft dat zoveel voldoening.” Voor Bas is het ultieme kermisgevoel het samenzijn van alle dorpsbewoners. “Jong en oud, iedereen doet mee.”
Bas kijkt elk jaar vooral uit naar de vrijdag, wanneer de kermis écht begint, maar de donderdag, als afsluitende dag, heeft voor hem een speciale betekenis:
“Het is de laatste dag van een week vol samenzijn, en dat geeft altijd een bijzonder gevoel. Daarna beginnen we meteen met opruimen en tellen we weer af naar volgend jaar.”
Door: Gijs Huijpen. Foto’s verzameld door Gijs Huijpen.
Jammer dat de historie van café de Hoop niet aan de orde komt. Dat café werd lange tijd gerund door mijn oma Duif Boekel en opa Gerrit Kleyn (alias de kraai).
En in haar navel zit een steen,
die is wel vals, maar niet gemeen.