Wie van tv-documentaires houdt, geschiedenis interessant vindt en graag een stukje nostalgie ziet, mag de komende weken de vierdelige serie ‘De (h)eerlijke jaren vijftig’ beslist niet missen.
De reeks begint komende donderdag, maar Zaankanters zullen vooral uitkijken naar deel 3, dat zich afspeelt in de Zaanstreek en als hoofdthema heeft ‘communisten en consumenten’. Die staat gepland voor donderdag 23 mei.
Martin Rep bezocht vrijdag 3 mei voor De Orkaan de voorpremière in het Zaans Museum.
Afgelopen week mocht in het Zaans Museum een select gezelschap alvast kijken naar die Zaanse aflevering. Aanwezig was onder meer een aantal ‘hoofdpersonen’ uit de film, zoals de voormalige CPN-wethouder Wim Nieuwenhuijse van Zaanstad. In de wijk de Uithoek waar hij woonde, moest hij de communistische partijkrant De Waarheid stiekem achterom bezorgen. Wie die krant las, of soms alleen maar familieleden had die wel eens iets met de communisten van doen hadden gehad, kon het wel vergeten ambtenaar te worden, laat staan te gaan werken bij munitiefabriek Hembrug.
Voormalig Artillerie Inrichtingen-werknemer Peter de Vries vertelt hoe hij meemaakte dat iemand van achter zijn werkplek werd weggesleurd en ’s maandags niet meer verscheen. Aanleiding: zijn vader zong in het Zaandamse CPN-koor de Zingende Strijders.
Dit soort verhalen wordt afgewisseld met bijzondere bewegende beelden. Bijvoorbeeld van het bezoek van koningin Juliana in 1957 aan Zaandam (met burgemeester Wim Thomassen maakt ze een rijtoer in een open auto door de stad), van de eerste zelfbedieningszaken van Albert Heijn, van de A.I., de huishoudschool Juliana van Stolberg, et cetera.
Nog een paar weken wachten dus. Of nu alvast – dat kan tegenwoordig – de hele serie inprogrammeren. Om maar niks te hoeven missen van die (h)eerlijke jaren vijftig.
Uitzenddata De (h)eerlijke jaren vijftig:
- Aflevering 1, 9 mei 2019, 20.25 uur, NPO 2: Mill-Langenboom, babyboom & emigratie
- Aflevering 2, 16 mei 2019, 20.25 uur, NPO 2: Den Haag, woningnood & repatrianten
- Aflevering 3, 23 mei 2019, 20.25 uur, NPO 2: Zaanstreek, communisme & consumenten
- Aflevering 4, 30 mei 2019, 20.25 uur, NPO 2: Stadskanaal, industrie & onderwijs
De afleveringen duren elk circa 50 minuten.
Door Martin Rep
Foto boven: de Albert Heijn supermarkt op de Zuiddijk. Foto onder: de makers van de NTR-serie met (links) ‘hoofdrolspeler’ in de Zaanse aflevering Wim Nieuwenhuijse: v.l.n.r. researcher Marchien den Hertog, regisseur Sandra Parrie en eindredacteur Karin van den Born.
Graag zou ik in contact komen met Wim Nieuwenhuijse. Hij heeft mij (ons) in 1980 getrouwd in het gemeentehuis van Zaandam. Ik werkte in die periode bij de gemeente in Zaandam.
Het lukt mij niet om erachter te komen of hij nog in Zaanstad woont.
Mirjam
Ooooh, wat leuk! ik ben opgegroeid in de jaren 50-60 aan de westkant van Zaandam, hele fijne herinneringen! De gedempte Gracht en de Stationstraat met zn prachtige bomenpartij. En het oude Station Zaandam, nostalgie...
Ik ga zeker kijken!
Een aanrader met tal van Zaankanters in de hoofdrol. Er is trouwens een foutje in de tekst geslopen: Het was dhr. Christiani die vertelde dat hij had gezien dat iemand achter zijn werkplek werd weggesleurd. Peter de Vries laat een personeelskaart zien, waarop staat dat iemand lid was van de Zingende Strijders. Dit heeft geen relatie met wat dhr. Christiani even daarvoor verteld.