De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: Pakhuis De Klok, Zuideinde 12, Wormerveer
Een klein pakhuisje, aan het Zuideinde in Wormerveer, naast het in 2015 in ere herstelde (Sint) Pieterspad. De foto boven is van Google Streetview. Hieronder De Klok, gefotografeerd door Jeroen Breeuwer voor het boekje Zaans Uitzicht (2003), met teksten van Ed Pielkenrood, destijds geschreven voor ZVH. ‘De Klok’ staat in de ronde gevelsteen vlak onder de punt van het dak.
Pakhuis (nu houtmuseum) De Klok werd in 1729 gebouwd. In 1800 is het pakhuis al op een schilderij te zien en in 1900 staat het al op de foto. De oudste foto uit het Gemeentearchief Zaanstad dateert uit de periode 1863 -1878: “rechts de zuidersteiger van de Alkmaar Packet. Links pakhuis De Klok op de hoek van het Sint Pieterspad.”
Het terrein werd gekocht van Jan Claeszoon Coochjes, een telg uit het geslacht van de klokkenmakersfamilie Koogies. Daarom heet het pakhuis De Klok. Halverwege de 19e eeuw werd pakhuis eigendom van papiermakersbedrijf Van Gelder. De voorgevel is sinds 1903 van baksteen maar de zij- en achtergevel zijn nog van hout.
In 1930 werd het pakhuis eigendom van de Wormerveerse Aannemings Maatschappij (WAM). In 1994 ontfermde Theo J. Hallingse zich over het vervallen bouwwerk en zorgde voor de restauratie.
(twee foto’s boven van de website van De Klok)
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
De ‘timing’ was uiteraard niet geheel toevallig...
Het is een prachtig museumpakhuis van Theo Hallingse, die de ruimte, afgelopen woensdag ook beschikbaar stelde aan Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij. Zij willen de bebouwing weer in een Zaanse stijl terug hebben op het Zuideinde en hopen dat de raadsleden door dit artikel ook weer geïnspireerd worden.