De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: Café De Roemer, Zuiderhoofdstraat 7, Krommenie.
Het voormalige café staat op de hoek van de Zuiderhoofdstraat en ‘Duinkerkerken’, ook al zo’n fraaie naam. Het staat al jaren leeg, maar heeft een roemrucht verleden als café en poptempel. Ook zaten er een kleuterschool, een zoetwarenzaak, een VVV-informatiepunt, een modewinkel en een wereldwinkel in het pand.
Tegenwoordig zwaar vervallen, wat Jaap de Jong er vorig jaar toe bracht De Roemer een perfecte plek te noemen om je echtscheiding te ‘vieren’:
“Van het levenswerk van Frits en Diny Diederichs resteert een monument voor mooi verval. Een gebouw vol dromen en illusies. Van jochies die alle verhalen geloofden over de balletmeisjes die in het bovenzaaltje oefenden. Van de stoet pop- en rockbands die hier optraden toen het café in het weekend een dancing werd. Met muzikanten die zich de Beatles of de Rolling Stones waanden en Engels zongen met een Zaans accent. Waar de klanten beneden hun hart vasthielden als het plafond door de drukte begon door te buigen.”
De naam ‘Café De Roemer’ is nog duidelijk op de gevel te zien.
Wanneer het café is begonnen is niet precies bekend, het pand dateert volgens het kadaster van 1910, op de site van het gemeentearchief staan foto’s van een klaverjasvereniging, een wandelclub en een zangkoor die voor de oorlog in het café samenkwamen, de oudste foto’s dateren van 1928. In de begintijd was het café eigendom van Ekkerman, op de bovenverdieping was volgens het archief in 1947 een kleuterschooltje gevestigd waar o.a. juf Schots de scepter zwaaide.
In de roemruchtige jaren zestig werd het café gedreven door Frits en Diny Diederichs en ontwikkelde zich tot poptempel. Op de site van de Zaanse Pophistorie van Rob Hendriks is veel te vinden over die tijd:
“De optredens vonden plaats op de bovenverdieping! Het podium was erg klein. Als het druk was (volle bak) zagen de bezoekers in de bar beneden het plafond langzaam doorbuigen!”
Op de site foto’s (1962-1969) van optredens van The Twinkling Stars, The Commotions, The Vibrations die later The Teckels gingen heten (1966, foto onder), B.B.’66, The Skunks en The Tramps. De ‘dancing’ ging door het leven als ‘Beatclub Q&Q’.
Begin jaren zeventig werd het café verkocht (op de bovenverdieping zou het nog een paar jaar doorgaan als discotheek ‘De Grot’), er kwamen een modezaak (Janet) en nog later een wereldwinkel in. In de jaren zestig was ook Vegt’s ‘Super Chocolaterie’ in het pand gevestigd (evenals een VVV informatiepunt).
Op 5 augustus 1962 woedde een hevige binnenbrand in het pand, Café De Roemer (zie gevel) zat kennelijk nog steeds boven (en aan Duinkerken?). (foto gemeentearchief)
En nu ziet het er dus zo uit…
Hier een foto die op het kleuterschooltje boven ‘de Roemer’ is gemaakt in 1947. Het rechter jongetje is Kees Bunschoten (nu 76 jr.). Hij zou graag willen weten wie de andere 2 zijn.
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
Sinds een paar maanden ben ik brieven van mijn opa (Joost Crombeen) en mijn oma (Jozefien Hijnen) uit de Tweede Wereldoorlog aan het digitaliseren. Zij gingen in het begin van hun verkeringstijd (1942) uit naar café de Roemer. Deze werd een aantal keer genoemd in de brieven. Mijn opa werd tewerkgesteld in Duitsland en schreef elke week een brief. Hij mijmerde over die 'schone tijd' waarin zij gelukkig waren samen en uitgingen.
Ik ben bezig met een biografie over danseres en dansdocente Jo Gütlich en ben daarom op zoek naar belevenissen, herinneringen, documenten en foto's die gaan over haar danslessen en uitvoeringen in Krommenie.
Ik zie graag uw reacties tegemoet!
Mijn vader Henk Idema was Barman van Café de grot.
Mijn moeder werkte daar ook en wij sliepen daar.
Heb daar veel voetsporen achtergelaten.
Mijn vader Nico de Goede heeft daar gitaarles gegeven en veel leerlingen zijn bekende artiesten geworden
Nou, daar kan ik over meepraten... Allemaal naast elkaar aan een lange tafel ( eerst je lesgeld betalen ik geloof 2.50) en Nico aan het eind... en hij maar zingen pappapadoeda A! die die dee pappapadoeda C!! dingeldidee E!! pappappiedoe A!... Later heb ik nog met Nico gespeeld in Knollendam en Assendelft, hartstikke leuke tijd, vergeet ik nooit meer!!
Dick Visser (van de Skunks)
Ik heb daar een aantal jaren op ballet gezeten,de uitvoeringen waren in de "Soos". Voor zover ik mij kan herinneren. De ingang voor de balletschool was op het Duinkerken. Schandalig hoe het pand er nu bij staat.
De balletlessen werden gegeven door Jo Gütlich (1910-2001), danseres en dansdocente. Zij was een van de oprichters van de Kleinkunstacademie in Amsterdam.
De Roemer is zo langzamerhand een triest monument voor hoe het monumentale panden in Krommenie vergaat. Het is te mooi om op dezelfde manier naar de verdommenis te laten gaan als de schoenwinkel die een voorbeeld is van functionele Zaanse houtbouw. Erfgoed verdient meer aandacht en meer waardering.Hallo, Stichting Zaans Erfgoed, bent u daar nog?
De balletschool in de bovenzaal van mevrouw Jo Godlieb?? kan ik mij goed herinneren. Ik denk dat het omstreeks 1950/1952 was, ik was 8 à 10 jaar, toen daar de balletlessen werden gegeven. Mevrouw Godlieb (?) was verbonden aan het Scapinoballet in Amsterdam en toen er een groepje bij elkaar was gebracht kwam ze per trein naar Krommenie. Gery (of Gerrie) Krijger begeleidde ons op de piano. We hebben ook enkele uitvoeringen gegeven, ik denk in de gymnastiekzaal aan de Zonnelaan.
Haar naam was trouwens niet Godlieb, maar het leek erop; misschien is er iemand die het nog wel weet
Op deze plek stond in 1900 al een café. Op 3 december ging de overbuurman van mijn overgrootouders mee met Opa Jan Kopper om aangifte te dien van de geboorte van mijn Oma Geertje. Die overbuurman was koffiehuishouder Klaas Booij, oud 36 jaren.
Ik kan mij alleen Café De Roemer herinneren met de ingang aan Duinkerken, enige panden vanaf het huis van mijn (voor Emmy : ons beider) grootouders. In mijn herinnering had het pand aan Duinkerken een grijze gevel.
Klopt, de deur aan de Zuiderhoofdstraat was voor boven. Ik kreeg altijd een snoepje van de waardin als ik op Duinkerken aan het steppen was. Jij ook Ernst?
Ik weet nog wel een reden! Tante Rie was zo blij met jou dat ze je ook tegen alle niet bestaande gevaren wilde beschermen. Regelmatig moesten Carry en ik een stukje vrijheid inleveren als we tegelijk op Duinkerken waren... We mochten dan ook b.v. niet de straat oversteken om een plakje worst te halen of om te kijken wat er in de bioscoop draaide. Ik ontsnapte dan vaak naar Antoinette van Ewijk...
Dat kan ik mij niet meer herinneren, waarschijnlijk omdat ik veel binnen speelde met het houtafval van de timmerman aan de overkant...
De wereldwinkel kwam er pas veel later in. Discotheek de Grot heeft er in de 80er jaren nog in gezeten.
Ja dat klopt ik heb er goede herinneringen aan als mede eigenaar en als de creator. Helaas was de gemeente niet zo positief ze hebben er ook alles aan gedaan om de boel om zeep te helpen tegenwerken is het handelsmerk van de gemeente zaanstad.
Ja, de naam "De Grot" kan ik mij ook nog herinneren. Eerlijk gezegd stond ik paf van die naam. Was de uitbater een kenner van Plato en had hij de beroemde gelijkenis van De Grot bestudeerd? Probeerde hij de grot te imiteren? Voor Plato was de grot de natuurlijke wereld waarin mensen zich wentelden in onwetendheid en diepe duisternis, waar geen waar woord werd gesproken, kortom een schijnwereld waar men totaal van God los was. Ik sta nog altijd paf van die treffende gelijkenis aan het toenmalige Duinkerken in Krommenie. Het overblijfsel staat er nog, als waarschuwing voor de huidige generatie en wellicht als aansporing om Plato's Grot nog 's nauwkeurig te bestuderen.