In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café, fabriek, winkel, ziekenhuis of gemaal?
Vandaag: Ziekenhuis Assendelft
Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.
Eerlijk gezegd zagen we deze dit weekend tijdens een fietstochtje voor het eerst: Ziekenhuis aan de Dorpsstraat 340a in Assendelft.
Volgens het Gemeentearchief werd het ziekenhuis in 1911 gebouwd (): “In deze simpele instellingen werkte een lokale arts die eenvoudige ingrepen verrichtte.”
Een optocht langs het ziekenhuis, jaartal onbekend (foto Gemeentearchief)
In het ziekenhuis vestigde zich later “Foto Kiekie”.
Tegenwoordig is het pand in gebruik bij Waterlandswelzijn. Daarvoor was het een kantoor van OBM Financieel Adviesgroep. Zij hadden een bord over de ziekenhuis gevelstenen geplaatst (tip van DitisAssendelft). In de voormalige apotheek zat JURA. Google Streetview foto uit 2009.
In het rechter gedeelte van het gebouw is ook het witte kruis nog in de gevel te zien. (klik op afbeelding voor grotere foto)
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.
Voorganger van dit ziekenhuis was een houten gebouwtje aan het Laantje dat al voor het jaar 1900 is afgebrand.
Zie voor meer foto’s van beide locaties www.chzz.nl de website van Historie Zaanse Ziekenhuizen.
Dit ziekenhuis werd in 1906 gebouwd. Het gebouwtje staat er nog steeds op het adres Dorpsstraat 340. De naam ‘ZIEKENHUIS’ is nog zichtbaar op de gevel evenals een wit kruis boven de voordeur. In het koopcontract is destijds vastgelegd dat de naam niet van de gevel af mag. Voor ca 1600,-- gulden kwam dit gebouw tot stand. Omdat er wel eens patiënten op de stoep werden gelegd, terwijl er geen bezetting aanwezig was in het ziekenhuis, kwam er behalve een ziekenzaal ook een cachot in het gebouw voor veldwachter Alma. Hij mocht de ernaast gelegen woning huren voor f 1,00 per week en kan zo, naast het bewaken van een gevangene, ook een zieke opvangen. De voorwaarde was wel dat hij in dat geval een witte jas moest aantrekken…..
Het gebouw heeft later, behalve als woonhuis ook dienst gedaan als zuigelingenzorg, apotheek en winkel. Momenteel is er een dagopvang (links) en een kapper (rechts) in gevestigd.
Er was in dit ziekenhuis geen vaste bezetting van een medicus of verpleegkundige. De dokter werd er pas bij geroepen als er een patient werd gebracht. Soms werd een zieke zomaar op de stoep gelegd. Om dit problem op te lossen werd de veldwachter aangesteld om voor de opvang van patienten te zorgen. Hij kreeg een dubbelfunctie. Er werd een cel in het het ziekenhuisje gebouwd om een boef fe kunnen opsluiten. En als er een zieke werd gebracht moest hij een witte jas aantrekken en de dokter ophalen. In ruil voor deze dienst mocht hij gratis in het woonhuis wonen.
Verder is bij de bouw van het ziekenhuis vastgelegd dat de naam 'Ziekenhuis' en het witte kruis op de gevel nooit mag verdwijnen bij verkoop / verbouwing.
Dank, geweldige extra informatie!
Oh ja ook foto Kiekie,
Ik heb daar nog mijn pokkenprikken gehad want het was ook een consultatiebureau in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Het huisnummer is Dorpsstraat 342 het huis van mevrouw Kok-Beidschat en het voormalige ziekenhuis met apotheek.
Er heeft ook nog een groentewinkel ingezeten.