De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: De Jedelooschool, Westzijde 213, Zaandam
Tegenwoordig Woongebouw Jedeloo, maar ooit een ‘ambachtsschool’. Tien jaar geleden, in 2008 begon de verbouwing van de destijds leegstaande school.
De school werd ontworpen door Jan Schipper (Westzaan 1889 – Zaandam 1967), zoon van molentimmerman Jacob Schipper die bij aannemer Lucas Molenaar gewerkt had en daarna als opzichter-tekenaar bij Gemeentewerken Zaandam ging werken. In 1939 werd hij gemeente-architect.
Schipper ontwierp ook het Gemeente-ziekenhuis (Van Raaltencentrum) en het slachthuis. Als particulier architect won hij de prijsvraag voor de Centrale Ambachtsschool. De school werd in 1932 gebouwd en in 1961 naar de voorzitter van de Vereniging voor Technisch Onderwijs in de Zaanstreek vernoemd, de P. W. Jedeloo-school. (Zaanwiki)
Bij Zaanse Verhalen van Ruud Meijns is te lezen dat tijdens de bouw een arbeider omkwam.
Op oude foto’s (onder een uit het Gemeentearchief, 1935) is de naam ook niet te zien. Dat gebeurt pas in de jaren zestig als er een opschrift boven de deur wordt geplaatst.
Van Ruud Hartog kregen we onderstaande foto die hij maakte van de plaquette van J.A. Laan die in het trappenhuis aan de muur hangt. J.A. Laan heeft indertijd een geldbedrag geschonken waardoor een tijdelijke school aan de Heerengracht gebouwd kon worden.
Hieronder het hele gebouw nogmaals.
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.