De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: het Badhuis aan de Badhuislaan 2, Krommenie
De eerste gevel in deze serie die ook nog eens een eigen straat heeft: het badhuis aan de Badhuislaan. Het werd later een winkel en is nu een woonhuis.
Het Gemeentearchief vermeldt dat het badhuis, ontworpen door P. van Walbeek, op 17 december 1927 werd geopend.
“Het door de directeur van gemeentewerken ontworpen badhuis in Krommenie bestaat uit een rechthoekig voorgebouw met daarachter een lange rechthoekige badruimte. Het voor gebouw, uit grauwgele baksteen, heeft twee bouwlagen en een zadeldak, gedekt met grijze pannen. Aan de achterzijde steekt de lange schoorsteen omhoog van de verwarming van het badwater. Boven de ingang is in metalen letters “BADHUIS” aangebracht en in reliëf ingemetseld een wit kruis. Dit verwijst naar de initiatiefnemer tot de oprichting van het badhuis, de Witte Kruisvereniging van Krommenie.” (foto ± 1960)
De eerste steenlegging door kinderen van de familie Kaars Sijpesteijn op 1 juli 1927, foto Gemeentearchief.
“De
Later kwam Wendy’s Ruitershop in het pand, foto Gemeentearchief (1997).
Hieronder nogmaals het voormalige badhuis met nu een fiets in plaats van een pony voor de deur. De schoorsteen is verdwenen.
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
Vind het zo jammer dat wij al een douche hadden, ken het badhuis al mijn hele leven, maar ik werd geboren in 1958 in de Populierenlaan en die huisjes hadden alle gemakken al, maar wat had ik er graag binnen gekeken. Tot wanneer heeft men er zichzelf mogen wassen?
Misschien iets voor de Kroniek van het Historisch Genootschap Crommenie: een uitgebreid verhaal met herinneringen aan het Badhuis. Nu zijn er nog voldoende Krommenieërs die er gebadderd hebben en zich Piet Schuitemaker herinneren, wiens galmende stem steeds 'de volgende' opriep voor een douche- of kuipbad. Schuitemaker, die met zijn gezin boven het badhuis woonde, was natuurlijk ook de legendarische badmeester van De Ham en later De Crommenye. Een man die alleen zelf al een verhaal waard zou zijn!
Mijn moeder heeft ook nog herinneringen aan het badhuis en de badmeester! Zij woonde van 1937 tot gaar huwelijk in 1958 op Duinkerken.
toen het gebouwd werd was het geen badhuislaan maar spoorstraat
Volgens mij ben je in de war met de Fred Waltonlaan, die voorheen Stationsstraat heette. Bij mijn weten heeft de Badhuislaan nooit een andere naam gehad.