De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: J. Schoen. Sz. Elec. Graanmalerij Fouragehandel.
Orkaan-lezer Peter Schaap fotografeerde dit gemeentelijk monument aan de Watermolenstraat (vroeger: Watermolenpad) 21 in Westzaan: J. Schoen. Sz. Elec. Graanmalerij Fouragehandel.
In deze buurt stonden vroeger meerdere molens. De Watermolenstraat is vernoemd naar de inmiddels gesloopte watermolen De Guit. Beroemd was snuif- en verfmolen De Oranjeboom (in 1941 gesloopt). Molenkenner Ron Rouwenhoven meldt:
“De Oranjeboom stond niet aan het Watermolenpad. De Guit stond aan het eind van het pad aan de Nauernasche Vaart. Aan de zuidzijde van het pad heeft nog de wipzaagmolen De Olifant gestaan. Deze molen is in 1872 gesloopt. Het erf en de bijbehorende haven waren tamelijk groot. Volgens mij staat de fouragehandel op dit erf en wel op het gedempte deel van de haven.”
De achterkant van het pand in het begin van de jaren zeventig (foto archief Zaanstad).
Het pand nu op de foto van Peter Schaap. Het is nu een woonhuis.
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.
Ach, ja. Het decor van mijn jeugd. Menig uur heb ik er ravottend tussen de meelbalen doorgebracht. Als de molenstenen maalden en alles stond te schudden, het stof in dikke wolken opwaaide, hoorde ik in het lawaai dat de machines produceerden in verschillende ritmes liedjes opklinken. Een hallucinerende belevenis. Rechts op de oude foto, achter de paardenstal, stond de plee (het sekreetje) aan de kant van de sloot. Het hoissie was ooit nogal wankel geworden, doordat de palen waarop het stond een beetje rot waren. Henk, molenaar in dienst van mijn vader, ging dagelijks exact op dezelfde tijd naar deze kakstoel. Op een woensdagmiddag was de plee met Henk erin, op onverklaarbare wijze en onder luid gekraak achterover in de Weelsloot gevallen. Het dreef met de deur naar boven in het midden van de sloot toen de deur piepend en krakend werd opengeklapt en Henk zich tierend en scheldend met de broek op zijn hielen verhief. Wij, een vriend en ik, zagen het vanuit het riet aan de overkant gebeuren. Wij hadden het niet meer. Later kregen wij de schuld van dit akkefietje, omdat er een touw om de bovenkant van de plee werd aangetroffen. Men dacht dat wij het schijthuis omver getrokken hadden. Wij wisten van niets, maar toch moesten wij als straf een dag lang de molenstenen billen. De slogan die op de papieren zakken van de firma stond, was: ‘Met ochtendvoer van Schoen zou zelfs de haan eieren leggen gaan!’
Mooi verhaal!
Doet me denken aan de middeleeuwse schelmenroman;
'De doorluchtige Daden van Jan Stront.
Opgedragen aan het kack-huys.
In een uitgeleze Gezelfchap,
zo van Heeren als Juffers
‘gedrukt voor de Lief-hebbers''.
Geen grap, bestaat echt,
1684;
https://historiek.net/doorluchtige-daden-jan-stront/70965/
Geweldig verhaal! Heb je er zo nog meer? Kolom in de Orkaan voor Jan. :)
Schitterend met een goed onderhouden Art Deco opschrift