De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.
Deze week: Muziekcentrale Molenaar Wormerveer.
Orkaan-lezer Annemieke Swagerman maakte deze foto van Muziekcentrale Molenaar aan het Zuideinde 18 in Wormerveer. Ze stuurde de foto deze week in, en normaal gesproken had ze achter in de rij moeten aansluiten, we hebben namelijk nogal wat gevels in voorraad. Maar gezien de staat van de gevel vrezen we dat het elk moment gebeurd kan zijn. Daarom meteen geplaatst: red deze gevel!
In het onvolprezen gemeentearchief vonden we deze foto uit 1960, met de ‘Molenaar’ gevelsteen nog intact. Het archief:
“Grondlegger was P.J. Molenaar (1908-1979), die in 1933 Meijers Boekhandel (Goudastraat) in Wormerveer overnam. Later begon hij met het importeren van bladmuziek uit Frankrijk en België. In 1938 werden de eerste muziekcomposities uitgegeven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het uitgeven van bladmuziek voor Harmonie- en Fanfaregezelschappen voortgezet, tot 1953 vanuit de boek- en muziekwinkel aan de Wandelweg te Wormerveer (later Couwenhoven kantoorbenodigdheden), daarna uit het pand aan het Zuideinde.
In 1974 verhuisde het bedrijf naar een pand aan de Industrieweg, waar de huisdrukkerij al sinds 1968 was gevestigd. Het belangrijkste product is nog steeds de muziekuitgave voor Harmonie- en Fanfare-orkesten. Verkoop is naar alle EG-landen, Noorwegen, Zweden, Finland, USA, Canada, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, enkele landen in Zuid Amerika en Zuidoost Azië.”
Het bedrijf ‘Molenaar Edition‘ bestaat nog steeds.
Hieronder nogmaals de foto van Annemieke in groot formaat (klik voor vergroting).
De Geveltoerist op de kaart
We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.
Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.
Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.