Kost de Zaanse Schans geld? Of levert het wat op? Is het cultureel erfgoed? Of een bron van overlast?
Over deze en alle andere vragen over het dossier Zaanse Schans wordt op dinsdag 26 november gepraat in het ‘Wij zijn Zaankanters Café’.
Piet Oudega (voorzitter De Zaanse Schans) en André Drost (voorzitter De Zaansche Molen) praten onder leiding van Tjeerd Pietersma over de verschillende scenario’s en belangen op de Zaanse Schans. (Dat lijkt natuurlijk erg op 3 x PvdA en dat is het ook, maar de bijeenkomst is dan ook georganiseerd door de PvdA.)
De uitnodiging:
“De Zaanse Schans is één van de grootste publiekstrekkers van Nederland. De Zaanse Schans trekt jaarlijks 2,2 miljoen bezoekers en groeit naar 3 miljoen bezoekers. Dat is tenminste de verwachting. ‘Hoe houden “we” de Zaanse Schans leefbaar en toegankelijk?’
De groeiende toeristenstroom vraagt een grote verantwoordelijkheid en betrokkenheid van alle betrokkenen op de Zaanse Schans en haar omgeving om dat in goede banen te leiden. Daarnaast brengt het kosten met zich mee voor de gemeentebegroting zonder dat de gemeente daar baten tegenover heeft staan. Hierbij mag je de vraag stellen hoe je de lusten en de lasten met elkaar evenwichtig kan verdelen zoals behoud erfgoed, verkeersoverlast, veiligheid, kosten etc.”
De Stichting de Zaanse Schans is gebiedsregisseur van de Zaanse Schans. De Vereniging Zaansche Molen beheert de molens op de Schans. Daarnaast zijn de ondernemers (horeca, winkels) en musea belangrijke partijen op de Zaanse Schans.
Het Wij zijn Zaankanters Café is dinsdag 26 november 2019. De inloop is vanaf 19.30 uur. Van 20.00 – 21.00 uur is het gesprek dat wordt geleid door raadslid Tjeerd Pietersma in het café van Filmtheater De Fabriek aan de Jan Sijbrandsteeg 12 in Zaandam. Toegang is gratis.
Bron: Persbericht ‘Wij zijn Zaankanters Café’, foto: De Orkaan (in de allereerste versie stond per abuis 26 december, dat moest natuurlijk november zijn)
Ik als geboren zaankanter kom graag op de zaansche schans. Ik loop daar als de gelegenheid er is graag in de vroege morgen rond maar haal met mijn auto ook regelmatig hout bij het jonge schaap. Daarbij is het ook een fiets route vanuit zaandijk naar de enge wormer, en andersom ook natuurlijk. Dus de boel afsluiten en entree kosten hanteren zal niet werken denk ik.
Beste Mensen,De zaanse schans is al jaar en dag vrij toegankelijk en heeft ook veel op geleverd voor alle partijen en ook wel Zeker voor gemeente Zaanstad wat denkt u van de toeristen belastingen- zakelijke belastingen enz enz. En de molens bezichtigen is ook allang niet gratis maar goed dat is voor het onderhoud terecht.Heel goed dat de toeristen komen Zonder entree kosten die besteden zij nu aan horeca, winkels enz. Beste Mensen hou het zo als het nu is en laat de toeristen komen voor dat het om draait en u spijt krijgt van deze beslissing.
Met vriendelijke groet.