De historische Fronikboerderij aan de Westzanerdijk is op het nippertje gered dankzij de Stichting Fronik Buurtboerderij, Stadsherstel Amsterdam, De Heeren van Zorg en gemeente Zaanstad.
De Fronik Buurtboerderij wordt een woon- en zorg- en buurtboerderij. Stadsherstel stuurde fotograaf Aart Jan van Mossel naar de historische plek.
De boerderij aan de Westzanerdijk 150 is vernoemd naar de laatste bewoner, veeboer Pieter Fronik, die hier met zijn gezin woonde. Aangenomen wordt dat de Westzanerdijk het eerste bewoond was in Westzaandam. Er wordt zelfs gezegd dat het net zo oud als Zaandam zelf is, 13e-eeuws dus, aldus de site van Stadsherstel.
“De Fronik is een hooihuisboerderij, een regionale variant van de stolpboerderij die zich kenmerkt door het weglaten van de zijbeuken of een deel ervan. Het is kenmerkend voor het gebied ten noorden van Amsterdam.”
Hoe oud de boerderij is, is onbekend. Maar wel oud dat als er niet snel ingegrepen zou zijn, de boerderij tot een bouwval vervallen zou zijn.
De foto’s zijn (met toestemming) overgenomen van de Flirck-pagina van Stadsherstel.
In 2018 moet met de restauratie worden begonnen.
Ik lees dat de nog levende nazaten van de dertiende eeuwse familie Fronik blij zal zijn. Mij Neeltje de Boer_Fronik kleindochter van Piet Fronik junior is nooit iets gevraagd terwijl ik er toch in mijn jeugdjaren er dagelijks kwam. Ook heb Ik Kobus die er als laatste woonde zijn laatste jaren verzorgd samen met mijn neef. En dertiende eeuwse Familie? nou toen woonde de Froniken daar nog lang niet.
Ook zijn de kinderen van Piet senior daar niet geboren.
Dit wilde ik even rechtzetten. Dat de boerderij hersteld is en zijn naam behoud dat vind ik mooi, maar men moet geen dingen vermelden die niet helemaal kloppen. Met vriendelijke groet Neeltje de Boer_Fronik
De nog in leven zijnde nazaten van Piet zonder Schoorsteen zijn heel blij met dit iniatief, Hierdoor blijft de boerderij toch bestaan, en behoudt zelfs iets van zijn "echte" functie. Ik kwam er vroeger vaak, als er kalfjes geboren waren mocht ik mee naar de kalfjes, en ook toen ze nog schapen hadden mocht ik mee de wei om potlammeren de fles te geven. Ik heb hele leuke herinneringen aan deze boerderij en zijn bewoners.
Wat zal dertiende-eeuwse gezin van Pieter Fronik blij zijn!
Oei oei,oei... Ik hoop wel dat Stadsherstel zich iets beter in de Fronik gaat verdiepen voor ze de cirkelzagen aanzetten...
Wat niet wegneemt dat nog steeds geweldig nieuws is dat de buurtboerderij behouden kan blijven!