Stichting Gebroeders Visser tot Behoud van Cultuurhistorische Bouwwerken in de Zaanstreek schonk de Zaanse gemeenschap ‘De faam van Takkenberg’, een bazuinengel gemaakt door Zaankanter Wijnand Takkenberg die op 19 mei 1956 in opdracht van C. Joh. Roem in diens voortuin aan het Zuideinde 124 te Koog aan de Zaan werd geplaatst. Daar heeft het 16 jaar op een sokkel staan pronken.

Toen de familie Roem naar de Vinkenstraat verhuisde ging de faam mee. Daar was echter geen goede plek voor het beeld. Na enkele omzwervingen belandde de faam bij zoon Ron Roem in Stompetoren, waar het in de winter van 2008 door Wim Visser werd aangetroffen. Daar stond het beeld in de winterberging, op een houten voetstuk. Visser wist Roem ervan te overtuigen dat het beeld een betere plek dan zijn winterberging verdiende. In 2019 besloot het bestuur van de stichting het faambeeld aan te kopen. Twee maanden later, op 25 juli van dat jaar, vond de overdracht plaats in Stompetoren. Vervolgens was de vraag wat de nieuwe bestemming moest worden. Het antwoord kwam al snel en unaniem: het beeld zou worden geschonken aan de gemeenschap.

Over de meest geschikte plek was vervolgens ook geen twijfel, namelijk de openbare ruimte van het stadhuis van Zaanstad te Zaandam. Restaurateur Joep van Houts kreeg opdracht om het beeld in de oude luister te herstellen en het ziet er op zijn definitieve plek in het stadhuis mooier uit dan ooit.

Vandaag, op woensdag 19 mei, 65 jaar na de plaatsing in de tuin van C. Joh. Roem, zal de faam van Takkenberg in het stadhuis, in bijzijn van Wim en Cor Visser en een kleine kring belangstellenden worden overgedragen aan de Zaanse gemeenschap. Wethouder Natasja Groothuismink zal spreken. De broers Visser hadden zich een onthulling met een groot aantal genodigden voorgesteld. Helaas is dit door de beperkingen niet mogelijk.

Ter gelegenheid van de overdracht is een fraai boekwerk uitgegeven, geschreven door Hans Kuyper en Joep en Jorrit van Houts, met foto’s van o.a. Ruud Janssen, vormgegeven door Jan Schoen en gedrukt door Heijnis & Schipper. Het boek gaat over de geschiedenis van bazuinengelen en over leven en werk van kunstenaar Wijnand Takkenberg (1907-1994).  Iedere bezoeker zou na de onthulling een exemplaar van ‘De faam van Takkenberg’ hebben meegekregen. Voor liefhebbers is het boek nu verkrijgbaar bij Stichting Gebroeders Visser: info@stichtinggebroedersvisser.nl

In het voorwoord schreef Wethouder van cultuur Annette Baerveldt:

Cultuur is het voortdurende samenspel tussen mensen, de verhalen waarmee ze aan elkaar verbonden zijn en de tastbare werkelijkheid die daaruit voortkomt. Zaanstad, gegroeid in het moeras langs de oevers van een wat introverte veenstroom, heeft nooit gebrek gehad aan creatieve inwoners. De omstandigheden dwongen de Zaankanters inventief te zijn. Maar ze waren tegelijkertijd ook vaak nuchter en praktisch, zodat veel van wat ze voortbrachten alweer verdwenen is en vervangen door ‘iets beters’ – voor zolang het duurt. Daarom is het zo belangrijk dat wat er nog wel is, wordt gekoesterd en voor het nageslacht bewaard. Het verhaal van De Faam van Takkenberg, waarin een huisschilder, een radiotechnicus en een brok perenhout de hoofdrollen spelen, is zo’n typisch stukje Zaanse cultuur dat het meer dan waard is om doorgegeven te worden. Het fraaie beeldje zelf staat nu veilig in het stadhuis, het verhaal erachter is vastgelegd in dit liefdevol verzorgde boekje.

Namens de gemeente Zaanstad wil ik de Stichting Gebroeders Visser hartelijk danken voor al hun inspanningen en de gulheid waarmee ze dit waardevolle beeld aan de Zaanse gemeenschap hebben geschonken.

Hans Kuyper dichtte over de faam van Takkenberg:

Deez’ Faem werd - vyfenzestigh Jaer geleden 
door Takkenberg bequaem gesneden 
en ooyt, als Kooger witte Bloem, 
te pronck staend’ op het Erf van Roem - 
aen ’t Eynde der Coronanacht 
door Vissers naer dit Huys gebragt. 

De foto’s zijn van Ruud Janssen