Vandaag wordt ‘Het ABC van weleer, Naar school in Wormer en Jisp’. gepresenteerd, een boek van het Historisch Genootschap Wormer.

De samenstellers vroegen of ik nog foto’s had, in de jaren tachtig werkte ik namelijk op de Maerten Donck Mavo. Ondanks zoeken kon ik niks vinden totdat vorige week onder in een schoenendoos er toch een stapeltje tevoorschijn kwam. Dus hier het bonushoofdstuk: De beste Mavo van Wormer.

Door Piet Bakker

Moeilijk was het niet ‘De beste Mavo van Wormer’ te zijn, de Maerten Donck was namelijk de enige Mavo van Wormer. Een instituut, in hetzelfde gebouw als het Dorpstheater (ik zag daar voor het eerst Youp van ’t Hek) en ook helemaal geen kleine school, in de hoogtijdagen had de school 16 klassen.

Het was de school van Jan Jongejans, mijn sollicitatie zou tegenwoordig strijdig zijn met alle regels, procedures en protocollen. Ik had hem gebeld naar aanleiding van een advertentie voor een docent maatschappijleer. Ik kende Jan (‘meneer Jongejans’ voor mij) omdat ik met zijn oudste zoon op school had gezeten en daar wel eens thuis was geweest. “Kom maar langs”, na 10 minuten was ik aangenomen, zonder commissie, docenten-raadpleging, leerlingeninspraak of consultatie van de adjunct. Of ik ook niet meteen muziekleraar kon worden, want de huidige zat ziek thuis. Binnen een kwartier had ik een baan voor 4 dagen per week.

Jongejans (inmiddels mocht ik gewoon ‘Jan’ zeggen) staat helemaal rechts op de foto (begin jaren tachtig) tijdens een uitje met de docenten en hun echtgenotes (m/v), ik sta helemaal links. (Midden: Bep – wie anders?)

Binnen een week had ik 400 nieuwe leerlingen en 25 nieuwe collega’s. Ik gaf les in alle klassen, van de 1e t/m de 4e. Onder mijn mentorklas (1A?) uit 1982/1983 op het plein voor de school. Vrijwel iedereen kwam uit Wormer, Jisp of Knollendam, met af en toe een verdwaalde leerling uit Wormerveer. Ik had het idee dat alle kinderen uit Wormer gewoon naar de Maerten Donck gingen.

Ik was ook in één klap ambtenaar van de gemeente Wormer geworden. Dat resulteerde met kerst in een rollade van slagerij Van Diepen en een fles wijn van de plaatselijke slijter.

Onder de collega’s op het plein. Liggend het kloppend hart van de school: koffiedame Bep, en daarachter (blauw vest) de motor: conciërge Piet Meijer die samen met Cisca (midden achter) de hele zaak organiseerde. Jan Jongejans was inmiddels ziek geworden, links waarnemend directeur Ron Ketelaars, ik ben de tweede van rechts (onderste rij).

Volgens mij woonde minstens de helft van de leraren en de rest van de ‘staf’ in Wormer. En bijna iedereen had een volledige baan, parttimers waren er bijna niet.

Ik woonde zelf in Zaandam maar ook een beetje in Wormer omdat mijn ouders daar woonden. Als ik later bij de Coop boodschappen deed zat er altijd wel een (oud)-leerling achter de kassa: “Zo, alweer een kratje pils?”

Musicals

Omdat ik ook muziekleraar was en we een echt theater hadden, met alle voorzieningen, geluid, licht en een echte vleugel, organiseerde ik samen met collega Ed van Egmond (Engels) een jaarlijkse musical. Het Dorpstheater verkocht twee dagen achter elkaar uit.

De formule voor de audities was simpel: iedereen mocht meedoen, we schreven rollen voor een grote groep, hadden een orkest van 1e t/m 4e-klassers, een ballet en een koor. Niet de halve school stond op het toneel, maar toch zeker wel een kwart. Hieronder een paar plaatjes.

Samenzang en rock en roll
Dit lied heette ‘Hé Ouwe’ met als eind van het refrein: “sodemieter op!”
Rock ’n Roll…
Het ballet…
De band: ik bespeel net als Gunnar de xylofoon in het lied ‘Sexuele Voorlichting’ – op de achtergrond bassist Marco en drummer John, later de harde kern van CC Rider
Veel tuinbroeken, Gunnar op de trombone
Acteertalent

Reünie

In 2011 organiseerden oud-leerlingen een reünie in café Landzicht. Hieronder de groepsfoto voor het café aan het eind van de avond. Het organisatie-comité op de voorgrond.

Ed van Egmond, Piet Bakker, Co Sloot
De artistieke groep: Bum Beekman en Tiny van Soolingen
Het eindigde aan de bar