De Damloop by Night gaat met 12.000 deelnemers dwars door Zaandam.
Elk jaar weer een spectaculair gebeuren. Zuiddijk, Den Uylbrug, Havenstraat, Zaaneiland, Hogendijk, Wilhelminabrug naar de finish.
Een kort filmpje van de start en foto’s en video’s van onderweg. We stonden langs de kant: de eerste renner, de DJ en de lopers over het Zaaneiland.
We blijven dit artikel updaten.
Boven: vlak voor de finish op de Dam, onder: Zaaneiland.
Door Piet Bakker, foto’s en video: Silva Honig, Krista van Dalen (filmpje start), Eelco Aartsen, De Orkaan
Het is ieder jaar,reuze gezellig, ik woon bij de start en ik neem mijn petje af voor de fitness dames die ieder jaar de deelnemers lekker opzwepen,alleen wel jammer dat de deelnemers min of meer verplicht in het blauw (van de sponsor) in grote getallen daar waren,een aantal jaren terug liep iedereen met kleuren van verenigingen of bedrijven en met vrolijke lichtjes behangen,nu een enkeling,op naar volgend jaar.
kan me de "race" nog wel herinneren,auto's,speedboten,motoren,was een spektake, oa de Zaanse ondernemer Piet Schutte sprak tot de verbeelding,zelfs de burgemeester deed mee.
mag van mij weer geintroduceerd worden.
Maar, het was toch oorspronkelijk gewoon keihard rennen van de Dam naar de Dam?
Waar ging het mis?
De oorsprong van de Dam tot Dam loop en even "Geleend" van internet:
De Dam tot Dam loop is voortgekomen uit de Dam tot Damrace die stamt uit het jaar 1959. Om hun onvrede te uiten over de gebrekkige verbinding tussen Amsterdam en Zaandam, staken de gemeenteraden van beide steden de koppen bij elkaar om een ludieke protestactie te bedenken. Het doel van deze protestactie was om de overheid te manen haast te maken met het realiseren van de Coentunnel. Het brainstormen resulteerde in de Dam tot Damrace waarbij deelnemers zo snel mogelijk van de Zaanse Dam naar de Dam in Amsterdam moesten zien te komen. Het ludieke aspect van deze race was dat deelnemers van zowel voertuigen als vaartuigen gebruik mochten maken om deze afstand af te leggen. De eerste Dam tot Damrace zou een groot succes worden. Vele bekende Nederlanders schreven zich in en vanuit een helikopter werd een rechtstreeks en meeslepend radioverslag verzorgd over het verloop van de wedstrijd. Uiteindelijk zou de 32-jarige Wout Bruynzeel als eerste over de streep komen met een geleende speedboot van een Duitse miljonair.
Een echte Zaankanter zou natuurlijk nooit een speedboot van een Duitse miljonair geleend hebben.
Maar ja, 'ludiek' toen.
En een andere route via de Dam, niet meer via het Damplein, maar door het gezellige Damstraatje (nummer 2 tot en met 12).
Voor mij eventjes wennen, want ik woon sinds vier jaar in dit gezellige straatje en het is heel erg druk, maar wel reuze gezellig.