Goed concentreren en nadenken over je strategie is van belang bij het dammen. De denksport wordt ook in Zaandam beoefend. Damcombinatie Zaanstreek komt uit op het derde niveau van Nederland en speelt thuiswedstrijden in sporthal de Greep in de wijk Kogerveld.

Vanaf deze week neemt De Orkaan hun wedstrijdverslagen mee in het sportoverzicht. Dat is een mooie gelegenheid om eens kennis te maken en een wedstrijd te bezoeken.

Zaterdagmiddag rond 15.45 uur stappen we een bijlokaal van de sporthal in. Het is er warm en druk, maar muisstil. Er heerst opperste concentratie nu het eerste een tweede team van D.C. Zaanstreek het ‘eindspel’ naderen. Geert van der Loo heet ons welkom. We besluiten het interview maar even op de gang te houden en zo de competitie niet te beïnvloeden.

Landelijke competitie

Bijna iedereen heeft wel eens een potje gedamd, vaak op jonge leeftijd. Zo begon het ook voor Geert. Hij leerde het dammen van zijn opa en speelde in Westzaan bij damclub Onder Ons.

‘Tot mijn vijfentwintigste, toen werd de club heel klein en ik kreeg een drukke baan. Dus toen ben ik gestopt. Nu ben ik tweeënzestig en zo’n tien jaar geleden weer begonnen. Op een braderie kwam ik een kraampje tegen van de vereniging en toen kwam ik eens meespelen. Ik was gelijk weer verkocht.’

In het verleden had vrijwel elk Zaans dorp een damvereniging. Die gingen in 2006 samen nadat ze steeds kleiner werden. D.C. Zaanstreek heeft momenteel zo’n twintig actieve leden en komt met het eerste team uit in de 1e Klasse (het derde niveau van Nederland), het tweede team speelt in de 2e Klasse.

De laatste jaren doet Zaanstreek 1 het goed en promoveren ze steeds ‘net niet’. Een aantal jaar geleden lukte dat wel maar was er na een jaar in de Hoofdklasse weer een stap terug. Dit seizoen gaat het moeizaam. ‘Als we nog wat willen moeten we vandaag wel winnen van Lunteren’, voorziet Geert.

Lange middag

Zo’n wedstrijd voor de competitie blijkt er toch wat intensiever aan toe te gaan dan een potje thuisdammen.

‘Het team bestaat uit acht spelers die elk een wedstrijd dammen met een wedstrijdklok. Bij een competitiewedstrijd krijg je een uur en twintig minuten en voor elke set die je doet krijg je er een minuut bij. Een partij duurt gemiddeld veertig tot zestig zetten.’

In de praktijk zitten spelers tijdens een wedstrijd dan ook vier tot vijf uur aan tafel.

‘Meestal gaat de opening wel wat sneller maar aan het einde staan er nog maar een paar stenen op het bord en dan kan het juist lang duren. Dan kun je heel makkelijk een vergissing maken met een slechte afloop. Hoe verder je komt in het spel des te moeilijker het wordt. Je komt steeds minder dingen tegen waar je ervaring mee hebt.’

Een gewonnen dampartij levert het team twee punten op, een remise is goed voor één punt. Geert houdt na elk afgerond potje de score gelijk bij in de computer en geeft de resultaten door aan de bond. Deze week ziet het er helaas weer niet goed uit. Met een 6-10 eindstand gaat DES Lunteren met de punten terug naar Gelderland. Hiermee komt Zaanstreek op de voorlaatste plaats, wat aan het einde van de competitie degradatie zou betekenen. ‘Maar, we hebben de zwaarste tegenstanders nu gehad.’

Geert van der Loo houdt de resultaten bij een geeft ze door aan de bond.

Nieuwe dammers welkom

Naast de landelijke competitiewedstrijden op zaterdag is er elke maandag vanaf 19.45 uur een clubavond met onderlinge wedstrijden. Mensen die interesse hebben om eens vrijblijvend mee te spelen zijn van harte welkom en hoeven niet bang te zijn voor niveauverschil. Geert nodigt Zaankanters dan ook uit om (opnieuw) kennis te maken met deze denksport.

‘Mensen die willen dammen kunnen altijd op de maandag vrijblijvend meedoen. Meld het wel even van tevoren, dan houden we er rekening mee en zorg ik er ook voor dat er een tegenstander is op een beetje gelijkwaardig niveau.’

Dat aanmelden kan via de website van de damcombinatie. De partijen op de clubavond zijn overigens niet zo lang als tijdens de competitiewedstrijden, je krijgt minder tijd en het wordt geen nachtwerk.

Wie het dammen goed onder de knie wil krijgen kan het beste komen meespelen volgens Geert. En er zijn goede boeken over geschreven. In het verleden zijn er ook trainingen gegeven bij de club en de schaakbond heeft gratis leermateriaal. Het spel is eenvoudig te leren maar als je er echt goed in wilt worden is het pittig volgens Geert. Dammen is dan ook niet eenvoudiger dan schaken zegt hij. Er zijn zelfs meer combinaties mogelijk bij dammen dan bij schaken.

‘In het verleden hebben we wel eens een dam-schaaktoernooi gehouden. Dan speelden we tegen schakers zowel dammen als schaken op een avond. Dan hadden de schakers vaak meer moeite met dammen dan andersom. Als je kunt dammen dan kun je meestal ook nog wel een beetje schaken.’

Spelers die al klaar zijn kijken mee met de laatste twee partijen van de wedstrijd.

Statistiek

Alle gespeelde partijen worden tegenwoordig digitaal opgeslagen. In de statistiek is veel terug te zien. Zoals de kans op winst wanneer je bent begonnen met een bepaalde opening.

‘Voor spelers is het ook interessant om op die manier terug te kijken naar bepaalde zetten en te bedenken wat ze daar anders of beter hadden kunnen doen.’

Er valt dus nog veel te leren over technieken als ‘centrumspel’ en ‘vleugelspel’ voordat we op de Orkaanredactie ons eigen toernooi kunnen beginnen. Voordat we vertrekken is er nog één prangende vraag die moet worden beantwoord. Is het waar dat zwart wint als wit begint? Geert komt met het verlossende antwoord.

‘Nee, dat is een mythe.’

De stilte bij onze aankomst heeft bij het vertrek plaatsgemaakt voor gezelligheid aan de bar. Als het in de competitie niet lukt slaan de leden van D.C. Zaanstreek maar gezellig hun slag aan de bar.

Na uren vol concentratie is het tijd voor wat ontlading.

Door Edwin Kleiss, naar aanleiding van interview met Geert van der Loo en aanvullende informatie via website D.C. Zaanstreek.