Deze week* krijgen journalisten van de regio-kranten van het Telegraaf-concern, waaronder die van het Dagblad Zaanstreek, te horen hoe de ontslagen op de redacties worden verdeeld.

Op oudejaardagsdag maakte de TMG-directie bekend dat bij de regionale kranten een kwart van de journalisten (45) weg zou moeten.

Dit is het gevolg van de integratie van De Telegraaf, de regionale dagbladen en Metro. De redacties van De Telegraaf en Metro blijven buiten schot in deze ontslagronde. Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ had kritiek op het voornemen:

“Los van de harteloze wijze waarop dit plan is aangekondigd, ontbreekt het ook aan enige journalistieke visie voor de langere termijn. (…) een enorm uitgestrekt en divers regionaal gebied moet straks bediend worden door een redactie die gemarginaliseerd wordt. De kranten verliezen hiermee hun verbinding in hun lezersgebied.”

Een kritisch opiniestuk over het plan werd door hoofdredacteur Arjan Paans geweigerd. In het stuk werd gesteld dat “de ontmanteling van de redactie van de regionale dagbladen het verlies bij dagblad De Telegraaf moet goedmaken”.

Inlegvel

Paans is samen met Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen de bedenker van het integratieplan. De enige reactie in het NHD zelf was een artikel op 2 januari waarin Paans belooft dat de regionale kranten “geen inlegvel” van De Telegraaf worden en dat de titels behouden blijven.

Van dat laatste is overigens geen sprake in het plan. Dus dat is een eenvoudige belofte. Het eerste – een inlegvel van De Telegraaf – ligt echter wel degelijk op de loer.

Bij de regionale kranten Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad worden zo’n 15 verschillende edities gemaakt. Daar valt alleen maar te bezuinigen door edities samen te voegen of meer door freelancers te laten doen. Dat levert geen 25% besparing op.

De ‘beste’ kansen liggen bij het gezamenlijke deel van de krant: internationaal en landelijk nieuws, economie, sport, lifestyle, media, cultuur. Daar wordt nu al uitgebreid gebruik gemaakt van Telegraaf-nieuws. En dat kan nog verder worden opgevoerd. Nog meer Telegraaf-kopij.

Telegraaf-stempel

Dat kan betekenen dat de kranten steeds meer op de Telegraaf gaan lijken. Nog meer asfalt-lobby, aanvallen op de publieke omroep (“staatsomroep”), meer misdaad, roddel, Ajax en rechts-populistische onderbuik-journalistiek.

Ook kunnen de edities meer van elkaar gaan overnemen. Nu al worden lezers in de Zaanstreek op hun regio-pagina’s lastig gevallen met nieuws uit Volendam, Castricum en Landsmeer – nog afgezien van de totaal overbodige ‘Streek’-pagina’s. Ook de columns op de Zaanstreek-pagina zijn meestal niet meer Zaans.

Misschien denkt de hoofdredactie dat de lezer dat niet in de gaten heeft. Maar de lezer is niet gek. Het is nu al een bron van irritaties. Als het Zaanse deel nog kleiner wordt en het Telegraaf-stempel nog nadrukkelijker, wordt de krant precies wat Paans belooft niet te doen: een inlegvel in De Telegraaf.

Correctie
* Aanvankelijk stond er dat vandaag uitsluitsel zou worden gegeven, dat is niet correct, de tekst van de brief aan de medewerkers luidt:

“In de week van 9 januari volgen bijeenkomsten voor alle bij deze herstructurering betrokken medewerkers. Daar krijgen jullie een meer gedetailleerde toelichting over het journalistieke plan en de adviesaanvraag en daar kunnen jullie ook al jullie vragen stellen.”

Voor morgen, 10 januari, is er in ieder geval één personeelsbijeenkomst, of de “gedetailleerde toelichting” ook betekent dat bekend wordt wie waar weg moet, is nog niet bekend.