Raadslid Jan de Vries van D66 in Zaanstad heeft aan wethouder Natasja Groothuismink wethouder (onderwijs) vragen gesteld over het aggregaat dat al zo’n twee jaar aan het Roggeplein in Zaandam staat omdat netbeheerder Liander niet levert.
Dat deed hij nadat De Orkaan een stukje schreef over het ronkende, stinkende apparaat en de overlast die dat meebrengt voor zowel de buurt als ICBS Zaanplein dat van het aggregaat afhankelijk is. Een buurtbewoner meldde:
“Sinds de start van de bouw van ICBS Zaanplein aan Roggeplein in Zaandam staat een aggregaat dag en nacht stroom op te wekken midden op het schoolplein. Je ruikt de uitlaatgassen en hoort het gebrom van het aggregaat vanuit de slaapkamer. (Tenzij je met de ramen dicht slaapt). De spelende kinderen klimmen en spelen tussen deze aggregaten midden op het schoolplein.“
Liander is de netbeheerder die onze provincie gekozen heeft. We kunnen in onze streek niet om ze heen als we elektriciteit willen gebruiken. Liander zelf vindt het niet zo gek dat ze niet leveren. Het aantal aanvragen is gestegen en technisch geschoold personeel is moeilijk te vinden.
Wethouder Groothuismink heeft aan De Vries verzekerd dat het probleem bekend is en dat er aan gewerkt wordt. D66 zegt op haar beurt dat ze de boel scherp in de gaten zullen houden. En daar sluiten we ons bij aan.
Je slaat de spijker op de kop Erik.
Liander is nu al bezig met plannen om huizen met zonnepanelen te voorzien van accu's omdat in de nabije toekomst de overtollige stroom qua capaciteit niet aan het net geleverd kan worden.
In nieuwbouwwijken zal het misschien nog wel gaan maar zie je al die laadpalen al in b.v. oude wijken hier of het oude centrum van b.v. Amsterdam ?
's Winters bij veel stroomverbruik hoeven we hier in Oud Koog de stoep niet eens meer sneeuwvrij te maken door trottoirverwarming, de oude kabels gloeien.
Ook wel weer handig !
Alles van het gas af, alles elektrisch rijden, mooie plannen maar het moet zoals gewoonlijk weer te snel en dat gaat nu eenmaal niet.
Nog een hele lange tijd te gaan, het is niet anders.
En nog een paar datacenters erbij en niemand kan nog over elektriteit beschikken
Zie hier het probleem van een haperend energie en elektriciteits netwerk. Het is niet zo vreemd dat Liander niet kan leveren, de vraag is namelijk groter dan het aanbod. En dit ligt niet aan Liander..
We consumeren met een groeiende bevolking steeds meer energie en het maakt niet uit waar die energie vandaan komt, of het nu uit windmolens komt, of zonnepanelen, of zelfs uit een kolencentrale of kernenergie.
Iedere politicus die zegt dat hij(of zij) dit probleem gaat oplossen weet niet waarover hij(of zij) het heeft omdat dit probleem niet is op te lossen zonder te minderen in energie gebruik
Ik daag elke politicus uit om uit te leggen hoe hij(of zij) het probleem gaat oplossen en gaat uitleggen hoe de overschakeling van auto's van fossiele brandstof naar elektrisch precies werkt. En dan liefst geen populistisch gewauwel waar we zo aan gewend zijn. Gewoon even uitleggen hoe het aan te pakken. Meer laadpalen? Liander kan het nu al niet aan..
Het is net als met de overschakeling van kippen in een legbatterij naar vrije uitloop kippen.(want biologisch) Als alle kippen een echte vrije uitloop zouden krijgen dan staan er in Nederland op elke vierkante meter ik weet niet hoeveel kippen.
Ik ben ondertussen zo ver dat voor mij de enige oplossing is dat de economie krimpt, met alle gevolgen van dien
Bomen groeien niet tot in de hemel, al willen de aanhangers van groei je doen geloven dat het wel zo is
lees mijn Orkaancolumn 'op is op' uit 2018 er nog eens op na. Ook te vinden in de bundel De Zaan in Stukkies via Boek-dok.nl
Soms valt er een besluit, dat de aarde doet schudden, terwijl het juist de bedoeling is, dat de bevingen stoppen. Zo sloeg onze zachtaardige minister van Economische Zaken zo hard met zijn vuist op tafel, dat zelfs de Groningers ervan verhikten.De bezwering werd door iedereen gehoord: de gaskraan gaat dicht. Het prijskaartje is nog blanco, maar wie daarover mekkert onderschat de urgentie: veiligheid gaat nu voor economie! Omdat mijn lange termijn- geheugen nog best in orde is, frons ik mijn wenkbrauwen. Ooit werden met evenveel kordaatheid, de kolenmijnen gesloten, Dodewaard ontmanteld en alle gasfornuizen omgebouwd voor aardgas. De potkachel ging op de schroothoop en de oliehaard ging hem niet al te lang achterna. Nog niet zo lang geleden werd ook de houtkachel in de ban gedaan, en ik voorspel de openhaarden een zelfde lot. Het is een wonder: ik zal het warempel nog beleven, dat we overgaan op niet -fossiele brandstoffen! Met stoom en kokend water.
Want als kolen, aardgas, gas uit Rusland, kernenergie, olie en hout al taboe zijn verklaard, waar halen we dan nog onze energie vandaan? De opwarming van de aarde is nog niet zover dat we onze cv ‘s kunnen afkoppelen en overwinteren in Spanje is alleen voor jichtige pensionado’s weggelegd,
De Zaanstreek biedt natuurlijk schitterende mogelijkheden als warmteproducent voor een dichtbevolkt gebied. Waar vroeger houtmolens het open weidelandschap sierden zie ik nu rechte rijen windmolens staan. Alle daken zijn belegd met zonnepanelen en de fabrieken pompen het grondwater omhoog. Hun restwarmte is genoeg voor Wormerveer en Zaandijk.
Na de uitspraken van minister Wiebes begrijp ik opeens ook de volgorde in de besluitvorming: eerst het referendum weg en daarna harde maatregelen. Ik ben er vóór, want ik houd van mijn kleindochters en ik haat verspilling. Maar ik houd mijn hart vast. Hoewel een heldendaad bovennatuurlijke kracht vergt, wantrouw ik ministers met hoge hoeden en toverstokjes.