Vandaag zette de gemeente Zaanstad nieuwe foto’s en een video over het Cultuurcluster online.
Veel nieuws bevatte het filmpje niet. De impressies komen deels uit een presentatie van december 2015.
Wethouder Dick Emmer verwacht dat het Cultuurcluster in 2019 geopend wordt. In augustus/september 2016 moet de aanbesteding beginnen, in december moet bekend zijn wie het Cultuurcluster gaat bouwen.
De daadwerkelijke bouw moet in het laatste kwartaal van 2017 beginnen, de opening wordt volgens de Raadsinformatiebrief in september 2019 verwacht.
Wel zagen we nieuwe plaatjes van de aanrijroute voor auto’s beneden (onder) en de foyer en meer impressies van de ruimtes binnen.
In het filmpje zegt wethouder Emmer dat het cultuurcluster op één van de best bereikbare plekken in de stad “ontzettend goed voor de cultuur is” en “een levendige plek”. Ook Amsterdammers en mensen van buiten moeten het Cultuurcluster kunnen vinden. Er komt een informatiecentrum volgens Emmer (een VVV-agentschap), het wordt “een aanwinst voor de stad”.
Volgens Jacob van Rijs, Managing Director van architectenbureau MVRDV dat het cultuurhuis ontwierp, moet het nieuwe Cultuurcluster “net zo omarmd worden als de Rotterdamse markthal”.
Dat zal nog een klusje worden, in de markthal die elke dag om 20:00 sluit, zijn tientallen stallen, winkels en restaurants. In het cultuurcluster moet het ’s avonds pas gebeuren, het is naast het station terwijl het filmhuis de enige dagelijkse publieksattractie is.
Harrie Swinkels van Fluxus heeft trouwens geen bedenkingen, het Cultuurcluster wordt een “bruisende plaats.”
Op het dak van het Cultuurcluster komt 800 m2 aan zonnepanelen.
Om de komst van het Cultuurcluster te vieren zullen er in de zomer van 2016 op het braakliggende terrein van de locatie Figaro, waar het Cultuurcluster zal worden gerealiseerd, twee concerten worden georganiseerd.
Gezien al het Inverdan geweld mis ik eigenlijk het overkluizen van het spoor . Te samen met het Cultuurcluster ook een woningbouwproject boven het spoor. Net als bij Bos en Lommer over de A10 moet er toch geheid kunnen worden aan de Houtveldwegkant en dan tot aan de ProvincialeWeg het cluster met woningen.
Los van het feit of het cultuurcluster er wel of niet moet komen zet ik mijn vraagtekens bij het ontwerp. Architectonisch is het een fraai en interessant ontwerp, maar de massieve blokvorm valt wel enigszins uit de toon bij zijn omgeving. Daarnaast ben ik van mening dat de impressie van binnen zakelijk en modern oogt, maar niet als een gezellige comfortabele verblijfsruimte. En als de horeca een belangrijke pijler wordt van de exploitatie dan zul je dat er wel van moeten maken. Dat verdient zeker nog aandacht.
Net zoals de terrasjes op het noorden en de ramen van de Fluxusateliers op het zuiden... De meeste deuren van de Markthal in Rotterdam, waar dit ontwerp een afgeleide van is, blijven permanent gesloten met de mededeling 'Deur niet gebruiken vanwege de tocht'. Ik vrees dat er over het 'Gat van Zaandam' nog wel even goed moet worden nagedacht. Ook over de uiteindelijke invulling, want het nu voorgestelde Cultuurcluster is natuurlijk een vorm van megalomane kapitaalvernietiging die ten koste zal gaan van kunst en cultuur in heel Zaanstad.
Als er geen andere publiekstrekker zou komen, dan zou dat inderdaad geld gaan kosten. Maar dat heeft niets met de "grondlasten" te maken.
En een andere publiekstrekker is niet zo moeilijk. Denk aan een Hamman, een versmarkt, een museum enz.
Met een mooi, begroeid dakterras!
Dat niet-bouwen 30 miljoen in één keer zou kosten en daarna elk jaar nog eens 2,6 miljoen is onjuist.
Maar niet-bouwen kost wel degelijk geld. Omdat Zaanstad een contract heeft afgesloten met de NS waarin ze beloven dat ze een "publiekstrekker" gaan bouwen zal niet-bouwen een schadeclaim van de NS opleveren. En die kan fors oplopen.
Jayson, in jouw reactie staat echt helemaal niets wat klopt.
Waar haal je het vandaan...
Gelukkig is bij de gemeente het besef aanwezig dat dit gebouw er niet tegen elke prijs moet komen. Ergens ligt een grens. Dus er kan pas besloten worden als bekend is wat het gaat kosten. Ik wens ze veel wijsheid toe bij het beoordelen van die prijs, want aannemers hebben er een handje van om achteraf met een hoop meerwerk te komen.
Het niet bouwen van een cultuurcluster kost nog meer geld dan het wel bouwen van een cultuurcluster, want gemeente betaald voor de grond die onbebouwd is. Denk daarbij aan grondlasten etc. Dit is niets voor niets als geheim bestempeld. Het bouwen op grond kost ons minder belastinggeld dan het onbebouwd laten.
De grond is al betaald aan NS poort en een cultuurcluster kost ca 1.000.000 per jaar meer dan nu!
Dus zorg dat je eerst goed op de hoogte bent voor je reageert!
Tekenen voor een referendum tegen (of zo je wil vóór) dit (cultuur- en belastinggeldverslindende) cultuurcluster kan nog steeds op www.kultuurklutser.nl (!)
Jahaaa... gaaaaaap...
Een jaar verder en nog niet eens de helft van de vereiste handtekeningen.
Steek je (positieve) energie eens in plannen voor herontwikkeling van de straks lege panden.
beste Anonimus, begin eerst met het bekendmaken van je naam. Anoniem reageren is wel het lafste wat je kunt doen!
voorts zijn er maar 500 handtekeningen nodig om het referendum aan te melden.
Ik ken zeker de inhoud en achtergrond. Ik zie alleen geen probleem, slechts een 'moderne' Don Quichot.
Ik durf mijn naam niet te openbaren omdat mijn ouders mij zo'n rare naam gegeven hebben.
onthoud je dan voortaan van commentaar en zeker als je de inhoud en achtergrond van de problematiek niet kent
HUTSPOT!