‘O lekker, daar heb ik al de hele week trek in’, roept Maike als Bas Kinsbergen van BIND het menu voorleest. Het toetje van deze Hembrug Maaltijd is tiramisu. Zo’n dertig minuten later mag Maike aanvallen, samen met de andere gasten bij BIND.

Kok Anna Wagenaar, deze vrijdag bijgestaan door vrijwilligers Lian, Bianca en Amber, heeft dan al een overheerlijke hoofdmaaltijd geserveerd aan de gasten van het door Bas en zijn partner Judith Pelgrom omgebouwde transformatorhuisje op het Hembrugterrein. Deze keer staat er pasta op het menu met pompoen en paddenstoelen en een salade van bietjes en geitenkaas. De eters, inclusief Maike, zijn het er na afloop unaniem over eens: dit was een heerlijke maaltijd. Onder het plaatje van de hoofdmaaltijd schrijven we door.

Terwijl er door de volwassenen wordt gegeten en gekeuveld en hun kinderen meehelpen met het uitdelen van de toetjes, kijkt Bas tevreden toe. Wat een paar jaar geleden begon als Bordje Bij BIND is uitgegroeid tot een wekelijks culinair feestje. Met de Hembrug Maaltijd zijn Bas en Judith, deels noodgedwongen, een andere weg ingeslagen:

‘Bij Bordje Bij BIND kookten mensen die hun hand opstaken omdat ze het leuk vonden om voor anderen eten te maken. Maar dat was niet echt duurzaam. Het kostte zo veel energie, dus dat konden we maar één keer in de zoveel tijd doen.’

Toch wilden Judith en Bas het idee van een gezellige maaltijd niet zomaar opgeven. Kok Anna bracht uitkomst. Ze heeft een volkskeuken in Amsterdam en kwam in beeld bij BIND toen ze een cateringklus deed. Het klikte tussen kok en uitbaters en al snel werden er plannen gemaakt om wekelijks te komen koken, met hulp van vrijwilligers. Anna heeft het naar haar zin, vertelt ze.

‘Ik vind het superleuk hier! Het is heel sfeervol en de mensen zijn superaardig. We proberen elke week iets anders voor te schotelen, maar sommige gerechten zijn inmiddels echte klassiekers geworden hier, dus die komen wat vaker terug. Ik ben hier erg graag.’

BIND noemt zichzelf ‘centrum voor creativiteit’ en dat betekent dat er tijdens de Hembrug Maaltijd ook ruimte is voor cultuur in de vorm van dichtkunst, spoken word of muziek. ‘In de stichting van BIND zit kunst en cultuur natuurlijk helemaal verweven, net als eten en samenkomen’, legt Bas uit. ‘Het werd dan ook logisch dat we tijdens de maaltijd iets cultureels doen.’ Deze vrijdag is woordkunstenaar Joost van Kersbergen te beluisteren. Hij vertelt over zijn belevenissen als gastdocent op een middelbare school. Na het plaatje van de tiramisu van Maike schrijven we verder.

Ook deze vrijdag zijn alle stoelen bezet; volgende week trouwens ook. Wie dus eens bij BIND wil komen eten doet er verstandig aan op tijd te reserveren, want steeds meer mensen weten de Hembrug Maaltijd te vinden en te waarderen. Eigenlijk zonder dat BIND er veel ruchtbaarheid aan heeft gegeven. Bas en Judith zouden met gemak een tweede avond kunnen vullen met eten en cultuur, maar voorlopig willen ze daar niets van weten:

‘We krijgen die vraag wel vaker, maar voor ons is dit oké zo. Het is lekker zo op de vrijdag. Om meerdere dagen te gaan doen, zit er nog niet in.’

Een vorkje meeprikken op vrijdag bij de Hembrug Maaltijd kost € 12,– en een toegangsbewijs koop je op de site van BIND. Je krijgt een hoofdmaaltijd en een toetje, plus een culturele verrassing. 

Door Di-Lan Sun