De gemeente Zaanstad gaat ingrijpen bij het illegaal crossen op Hoogtij. Het toezicht wordt verscherpt en er wordt onderzocht hoe er ingegrepen kan worden.

In het weekend waren ze al een beetje aan gewend in Westzaan-Zuid: het motorcrossen op het de opgespoten zandvlaktes op industrieterrein Hoogtij. Vrijwel elke zaterdag en zondag wordt er druk gereden met bijbehorend lawaai.

De afgelopen weken wordt er ook door de week ‘getraind’, door een professionele MX-crosser volgens leden van de Facebook-groep Je bent een Westzaner als…

Veel leden van de Facebookgroep ervaren overlast: “behoorlijk irritant”, “ik wordt er wel een beetje gestoord van”, “het maakt wel echt veel herrie”, “ze zijn gewoon 7 dagen in de week van 09:00 tot 17:00 bezig en begin ik me er steeds meer aan te ergeren.”

Handhaving
Een ex-Westzaanse schrijft echter: “Zou een keer gaan kijken, misschien kan je er van genieten i.p.v. te ergeren!”

Handhaving laat het afweten, “Ik denk dat ze net zo lang wachten tot er een groot ongeluk gebeurt” verzucht één van de Facebookers.

Online is het duidelijk dat er hevig gecrost wordt op het terrein, er zijn al filmpjes uit 2010 te vinden, de meest recente dateert van december 2015.

Volgens informatie van De Orkaan zijn er wel klachten over geluidsoverlast door omwonenden ingediend bij de politie maar is het nog niet tot ingrijpen gekomen.

Woordvoerder Geralt Lammers van de gemeente Zaanstad zegt tegen De Orkaan:

Wij zijn er van op de hoogte dat er op dit terrein illegaal gecrost wordt en dat daar overlast van wordt ervaren. Er is absoluut geen sprake van gedogen.

Rondom de bouw van de PI heeft de gemeente geregeld overleg met bewoners van onder meer het Zuideinde. Daar wordt ook dit onderwerp besproken. Het is echter niet eenvoudig op te lossen.

Geplaatste ‘verboden toegang’-borden worden gesloopt of zelfs weggehaald. Ook de rondom het terrein opgeworpen barrières, waardoor het terrein moeilijker toegankelijk wordt, worden weggehaald.

Maar, aldus Lammers, er wordt vanaf nu wel degelijk toezicht gehouden, en er wordt onderzocht hoe er gehandhaafd kan worden.

Er is inmiddels  overleg geweest tussen alle afdelingen van de gemeente die betrokken zijn en de politie. Zij trekken samen op om te komen tot een gezamenlijke aanpak. Dit betekent onder andere dat bekeken wordt op welke artikelen, waaronder artikelen uit de APV, opgetreden kan worden en dat daarop daadwerkelijk gehandhaafd zal worden.

Hoogtij wordt daarbij meegenomen in de aanpak “wijkgericht werken” van de afdeling Straattoezicht. Dit betekent dat deze locatie dagelijks meegenomen wordt in de ronde.