De crematoria/uitvaartcentra van PC Uitvaart worden grondig aangepakt en gerenoveerd. Het uitvaartcentrum in Zaandam is als eerste aan de beurt. Maandag 25 maart gaat het centrum aan de Wibautstraat tijdelijk dicht, op 4 augustus gaat het weer open, als een ‘jaloersmakende locatie’ aldus één van de medewerkers.
Het gebouw krijgt een totaal ander uiterlijk en het wordt sustainable (duurzaam), ‘biophilic’ (verbonden met natuur) en ‘future-proof’ volgens de website van de architect Doepel Strijkers, waar het allemaal in trendy Engels wordt uitgelegd:
“We developed a concept that blends indoor and outdoor spaces, incorporates elements of nature, and integrates technology to empower clients to create tailor-made rituals.”
We haalden de rest even door Google Translate:
“Doepel Strijkers analyseerde het onbenutte potentieel van de bestaande crematoria. Hun ambitieuze aanpak resulteerde in een concept dat een nieuwe identiteit geeft aan de buiten- en binnenkant van het gebouw, binnen- en buitenruimtes met elkaar verbindt, de natuur als drager van de ruimtes gebruikt en technologie integreert om klanten in staat te stellen rituelen op maat te creëren voor hun dierbaren. degenen.
De belangrijkste ingreep aan de buitenzijde van het gebouw bestaat uit het toevoegen van een houtconstructie rond het gebouw en een intensivering en thematisering van het landschap grenzend aan deze houtconstructie. De houten constructie is ontworpen om de verbinding tussen binnen en buiten te versterken, de vervelende logistiek van meerdere verkeersstromen rondom en in het gebouw te elimineren en een rituele route van het gebouw naar de crematieruimte en begraafplaats te creëren.”
PC Uitvaart heeft zeven uitvaartcentra in Nederland.
Door Piet Bakker. Bronnen: websites Doepel Strijkers en PC Uitvaart, contact met uitvaartcentrum en PC. Afbeelding van de website van Doepel Strijkers.
Het Uitvaartcentrum werd geopend in 1988. Foto: Gemeentearchief Zaanstad.
En nu maar hopen dat ik niet kom te overlijden in de periode dat het gesloten is. Ik heb nl vast laten leggen dat ik daar begraven wil worden. 🤔. Maar.. ik ga hopelijk nog jaren mee 😁. Ik heb inmiddels wel een mail naar PC gestuurd voor nadere informatie. Vind het van de zotte dat ik zoiets in de Orkaan moet lezen.
Nou, ik ontdek in de beschrijving nog niet direct wat er met duurzaam bedoeld wordt of het moet
alleen die schutting zijn " om de verbinding tussen binnen en buiten te versterken " ? 😅😂
Of gaan ze energie opwekken uit de oven ? Of wordt dat al gedaan soms...geen idee eigenlijk.
Nou, nou… vervelende verkeersstromen binnen en buiten het gebouw. De dood mag zelfs hier niet zichtbaar zijn en verwordt tot een belevenis voor de nabestaanden.
Als het om duurzaamheid gaat, het gebouw renoveren zoals het ontworpen is, anders wordt het alleen maar duurder..
waar is een vervangende locatie.
en als die verderweg is wie betaald de extra kosten dan?
fijn dat ook het uitvaartcentrum verduurzaamd wordt, maar hoe is dan de praktische kant georganiseerd? Er staat niks in het artikel over vervangende lokatie gedurende de vergroeningsmaanden. Of staat het duurzaam omgaan met mensen hier los van?
Veel mooie woorden, om aan te geven dat de huidige indeling van het gebouw een economische exploitatie moeilijk maakt. Dat het gehele complex wel toe is aan een opknapbeurt is al langer duidelijk. Het mag best wat minder kil en natuurlijker wat uitstraling betreft.