Toen een goede kennis van mij deze foto’s met enige verontwaardiging liet zien, moest ik denken aan een radioprogramma uit de tijd dat de VARA serieus werk maakte van het verheffen van het volk. De jaren vijftig en zestig dus.
Ik leefde lang in de veronderstelling dat Foppie Brouwer een wijs konijn was dat veel verstand had van de natuur waarin hij rond hupte. Hij vertelde daarover in het programma ‘Weer of geen weer’ van Bert Garthoff. Hij sloot zijn praatje onveranderlijk af met de woorden ‘Al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit, luisteraars.’
Later volgde de teleurstellende ontdekking dat dr. Fop. I. Brouwer een gepromoveerd bioloog en publicist uit Groningen was wiens radiopraatje ons moest aanwakkeren om van de natuur te gaan houden.
Je hoeft bijvoorbeeld maar naar de Gondellaan Weer in Zaandam te gaan om te ontdekken hoe onverwoestbaar de natuur is als hij geen tegenspel krijgt van bevoegde tuinlieden. Dat er nog steeds heel veel bloeit en tot grote hoogte (manshoogte en verder) groeit. Dr. Fop I. Brouwer zou hier heel wat inspiratie hebben opgedaan voor zijn educatieve causerietjes. Ik realiseerde me dat onze tuin er net zo had kunnen uitzien, omdat ik door een structureel gebrek aan kennis het onkruid laat staan en bloemen en plantjes wegschoffel.
Ruim baan geven aan onkruid lijkt een snelle manier om uitvoering te geven aan het beleid om Zaanstad gezonder, groener en duurzamer te maken. Bij gezonder kun je een vraagteken zetten, want ’s avonds moet je oppassen dat je de ratten niet stoort in hun liefde voor de natuur.
Door: Jaap de Jong
Prachtig! Niet dat aangeharkte en binnen de lijntjes geschoffelde perkjes. En het is echt beter voor onze insecten, voedsel en schuilplaats. Ga eens kijken wat er zoal staat en/of geniet van de schoonheid.
Goed en doordacht natuurbeleid van de gemeente, maar is misschien even wennen.
Steven Rens
Volgens mij heette de radioberoemde natuurvorser Foppe Ide Brouwer, kortweg Fop I. Brouwer.
Tja en dan staan ze van de week het Koninginnekruid uit mijn geadopteerde boomspiegel te wieden, onder het mom van woekeren.. Als er één kruid goed voor de bijen en vlinders is. Het is gewoon bezuinigen op onderhoud. Ook zie je overal waar gemaaid is complete achtergebleven hooibalen liggen, dit maaisel zorgt alleen maar voor planten die juist niet divers zijn.
die het onkruid deert, die het onkruid weert.
m.a.w. ga zelf dan maaien. don't ask what the gemeente can do for you, but ask what you can do for all of us!
de Gemeente zaanstad voer een beleid gezien groenonderhoud : hHierop kunnen wij bezuinigen
Wij het doen het af ,met biologische diversiteit.
Gewoon onzin verkopen .
De burger en inwoners van onze gemeente doen geloven van alles betreft milieu poppenkast
zo spekken wij weer onze gemeente kas.
Het op eigen initiatief plukken , wieden en verwijderen van planten etcetera, die rechtens de gemeente toebehoren is een riskante actie. Uw boa slaapt nooit……
Ik reed gisteren aan het einde van de hogedijk , daar loopt een fietspad achter het pompstation langs , dit was werkelijk helemaal dicht gegroeid met weet ik wat allemaal .....................
Om met wijlen wethouder Jan Vonk te spreken: Onkruid bestaat niet, hoogstens kruid.
Jan was wat dat betreft de eerste groene wethouder in de Zaanstreek.
Het gaat niet om de gezondheid of bio diversiteit.
Het gaat besparen van de financiën en dan kunnen ze nog meer onzin verzinnen
om zich belangrijk te doen lijken.
Slechte bestuurders steunen elkaar zodat je een gemiddelde overhoud van ver beneden pijl.
Correctie: de foto’s zijn niet op de Weer genomen maar op de Gondellaan. Door Henk Cobelens