Deze brief over de komst van de Ar-Rahma moskee heeft de gemeente Zaanstad NIET verspreid in Saendelft.

Maar misschien was het handig geweest om die wel te verspreiden.

Door Piet Bakker (redacteur De Orkaan)

Beste bewoners,

In uw wijk, op de Forbostrook, komt zeer waarschijnlijk een moskee. De gemeente heeft een voorlopig koopcontract getekend. De initiatiefnemers zeggen genoeg geld te hebben en het gebouw volgens de regels van het bestemmingsplan te gaan bouwen. We doen nog wel een bibob-onderzoek, maar als dat niks oplevert, komt de moskee dus daar.

Er is veel over de plannen te doen geweest, bewoners hebben zich op bijeenkomsten en op sociale media tegen de bouw uitgesproken. Diverse partijen hebben gesuggereerd dat de bouw kon worden tegenhouden. Maar dat is dus gewoon niet het geval.

Het is waar dat de gemeente handiger had kunnen communiceren (daarover later) maar het tegenhouden van de moskee is niet alleen onmogelijk, we willen het ook niet.

Bestemmingsplan

Het stuk is volgens het bestemmingsplan een ‘gemengde bestemming’. En elk bestemmingsplan heeft stukken met die bestemming. Dat is ook logisch, anders zouden nergens scholen of buurthuizen gebouwd kunnen worden. Ook kunnen er bedrijven komen op zo’n stuk. Elk bestemmingsplan heeft ook stukken voor wonen, winkels en sport.

Binnen die bestemming kan de gemeente geen onderscheid maken. Bij sport kunnen we niet zeggen: wel hockey, geen voetbal. Bij winkels kunnen we niet zeggen: wel een Lidl, geen AH. Bij horeca kunnen we niet zeggen: wel McDonald’s, geen KFC.

En bij gemengde bestemming kunnen we niet zeggen: wel een kerk maar geen moskee. Als we dat wel zouden doen, stapt de afgewezen partij meteen naar de rechter en krijgt dan gelijk (en mogelijk een schadevergoeding). Dat kost de gemeente alleen maar geld.

Willekeur

En we willen het ook niet. Zo’n beleid zou tot totale willekeur leiden: wel een bouwvergunning voor een aannemer uit Zaandijk maar niet uit Wormer, wel een horecavergunning voor Pietje maar niet voor Kees, wel een parkeervergunning voor katholieken maar niet voor islamieten.

DZ, POV en PVV waren tegen een moskee maar beloven iets wat ze niet waar kunnen maken. Als één van die partijen in de coalitie had gezeten, was hun wethouder ook verantwoordelijk geweest voor de verkoop van de grond. POV is in beeld geweest bij de coalitievorming, ook met DZ is gepraat en PVV klaagt dat ze niet mee mochten doen. Geen van de partijen heeft er een breekpunt van gemaakt. Het PVV-plan tegen moskeeën is in strijd met de Grondwet, en om dat te veranderen moet je niet in Zaanstad zijn maar in Den Haag.

De VVD zegt in haar verkiezingsprogramma dat ze graag zien dat “deze strook in co-creatie met de bewoners wordt ontwikkeld”. Maar ze hebben 4 jaar deel uitgemaakt van dit college dat de onderhandelingen gevoerd heeft en het koopcontract heeft getekend.

Grondbedrijf

De gemeente heeft natuurlijk niet handig geopereerd. Laten we dat maar toegeven. We zijn in 2015 verrast doordat het nieuws over de plannen via De Orkaan uitlekte. We hadden beter zelf naar buiten kunnen brengen dat Zaanstad beloofd had grond te verkopen voor een moskee. Toen de onderhandelingen werden stopgezet, hadden we duidelijk moeten maken dat ze opnieuw actueel konden worden als de Stichting meer geld bij elkaar krijgt. En toen de onderhandelingen in 2017 werden heropend hadden we niet moeten aanbieden om de grond in erfpacht te geven (dat is nergens voor nodig en dat hebben we later ook weer ingetrokken). En als klap op de vuurpijl hadden we geen brief moeten verspreiden waarin stond dat er een contract getekend zou worden toen dat contract al getekend was.

(We mogen natuurlijk niet over ambtenaren klagen, wij zijn immers verantwoordelijk, maar die gasten van het Grondbedrijf laten zich lastig sturen, informatie over zo’n dossier moeten ze natuurlijk meteen moeten melden in plaats van op eigen houtje projectontwikkelaartje te spelen.)

Bibob

De Stichting heeft volgens ons natuurlijk ook een aantal stommiteiten uitgehaald. Het inschakelen van Tarik Ibn Ali was wel de grootste. Maar ook het gebruik van ‘Islamitisch Cultureel Centrum’ is verhullend. Het wordt gewoon een moskee.

Wat gaat er nog gebeuren? We starten een bibob-onderzoek naar de Stichting en de herkomst van het geld, en er moeten vergunningen worden afgegeven. Daartegen is altijd bezwaar mogelijk. Dus als u het gebouw te hoog vindt, parkeeroverlast vreest of denkt dat de natuur wordt aangetast, mag u dat laten weten.

De Stichting wil ondertussen met de buurt in gesprek. Dat vinden wij een goed idee. De gemeente schuift waarschijnlijk ook wel aan. Maar tegenhouden van de moskee is geen optie. Het is in Nederland nu eenmaal niet toegestaan om onderscheid te maken op basis van geloofsovertuiging. En daar zijn we het voor 100 procent mee eens.

(En dat de moskee “midden in een woonwijk” komt, is niet correct.)

Let op het pijltje…