Sinds een paar dagen leven we in Nederland weer in de wintertijd. Eigenlijk is dat de gewone tijd, de zomertijd is immers de afwijkende tijd.

Die zomertijd kennen we pas weer sinds de oliecrisis van 1977. De zomertijd had Nederland bij het einde van de Tweede Wereldoorlog afgeschaft. Het was een Duitse uitvinding. Niet uit de Tweede maar uit de Eerste Wereldoorlog. In 1916 voerden de Duitsers de zomertijd in om energie te sparen. Nederland volgde en hield de zomertijd tot 1945.

In 1940 voerden de Duitsers overigens wel iets anders in: de Midden-Europese (zeg maar Duitse) tijd, daarvoor had Nederland de Engelse Greenwich-tijd.

Die Greenwich-tijd verschilde weer 20 minuten (eigenlijk 19:32) van de Amsterdamse tijd die tussen 1866 en 1892 was ingevoerd. Niet iedereen hield zich daaraan, pas in 1909 voerde Nederland de uniforme tijd in.

Dit soort zaken komen aan de orde op vrijdag 30 oktober als tv-presentator Hans Goedkoop optreed tijdens de collegetour Het Tijdnetwerk in de Stoomhal in Wormer. Met vijf andere sprekers ontraadselt hij een geheime kracht achter de IJzeren Eeuw: de nieuwe tijdmeting.

Tijdens de Maand van de Geschiedenis staat het Museum van het Nederlandse Uurwerk (MNU) te Zaandam (Zaanse Schans) in het teken van het thema “Tussen droom en draad”. De collegetour is het sluitstuk van de tentoonstelling Het Tijdnetwerk in het MNU, waarbij ook een gelijknamig boek door het museum is uitgebracht.

De bijdrage van het tijdnetwerk aan de modernisering van Nederland is ook actueel naar aanleiding van de tv-serie De IJzeren Eeuw die Goedkoop presenteerde.

Stoomhal-klokkentoren

Het symposium kan gecombineerd worden met een bezichtiging van het torenuurwerk van de Stoomhal (foto van Henk Elzenga, van de site van Zaans Erfgoedmarkt). Het MNU opent voor en na de colleges de deuren voor een bezichtiging van de tentoonstelling.

Deelnamekosten bedragen € 62,50. Voor meer informatie naar mnuurwerk.nl. De collegetour duurt van 10.15 tot 16.30 uur.

De Stoomhal is gevestigd in Rijstpellerij Pakhuis Hollandia, Pakhuisplein 44, Wormer.