De problemen met de Coenbrug (A8) in Koog a/d Zaan zijn voor het wegverkeer verholpen. Maar voor het scheepsverkeer blijft de brug nog maanden gesloten.

Schepen die hoger zijn dan 6,20 meter kunnen daarmee de komende tijd geen gebruik maken van de doorvaart door de Zaan.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat “gaat het nog wel even duren.”:

“Na de stremming [4 e 5 mei] is de brug ‘gefixeerd’ nadat er bij een storing schade is ontstaan. We gaan onderzoek doen en inspecties uitvoeren. Maar we praten over een termijn van maanden.”

Later vanmiddag gaat Rijkswaterstaat waarschijnlijk een officiële verklaring uitgeven (UPDATE: zie onder).

De beroepsvaart op de Zaan heeft de afgelopen jaren ernstig geleden onder de afsluiting van de Wilhelminasluis gedurende de verbouwing van de sluis. Als in de volgende zomer de Zaanbrug wordt gesloopt volgt er een nieuwe periode waarin er geen scheepvaartverkeer mogelijk is.

De storing duurde van ’s morgens 4 tot de volgende ochtend (5 mei). Verkeer richting Amsterdam moest omrijden.

Wat ze precies aangepakt hebben bij de Coenbrug schreven we hier.

UPDATE: persbericht Rijkswaterstaat (6 mei, 17.00 uur):

Voor de scheepvaart geldt voorlopig een beperking in de doorvaarhoogte van 6.20m.

Door de storing is schade ontstaan aan de interne bewegende delen van de brug. De brug is in de nacht van dinsdag op woensdag gefixeerd (vastgezet), zodat het wegverkeer hervat kon worden. Hierdoor kan de brug echter niet worden bediend. Dit levert langdurige hinder op voor de scheepvaart vanwege de beperkte doorvaarhoogte.

Voor scheepvaartverkeer dat niet onder de brug door past zijn er op dit moment twee omleidingsroutes in beide richtingen; Den Helder – Noordzee, of Waddenzee – Lorentzsluizen – IJssel- Markermeer. Uiterlijk 21 mei komt met het afronden van de werkzaamheden aan de Stevinsluis een kortere omleidingsroute beschikbaar.

Om de brug weer veilig in gebruik te nemen doen we onderzoek naar de oorzaak van deze storing en de opgelopen schade. Gezien de omvang van de schade verwachten we dat deze situatie enkele maanden zal duren. Zodra er meer bekend is over de planning van het herstel, worden de omgeving en andere belanghebbenden verder geïnformeerd.