In de bus en op de pont kan niet langer met contant geld geld betaald worden. Ook sommige gemeenten zijn pin-only geworden. Maar bij de gemeente Zaanstad blijft contant betalen gewoon mogelijk. Ook Wormerland en Oostzaan accepteren contante betalingen.
Deze week werd bekend dat in 4 op de 10 gevallen nog maar met contant geld betaald wordt, vier jaar geleden was dat nog 6 op de 10. De Nederlandse Bank is niet blij met uitbanning van contant betalen terwijl minister Ollongren alle gemeenten een brief stuurt waarin ze duidelijk maakt dat een pin only-beleid niet is toegestaan.
Zaanstad heeft nog twee balies waar contant kan worden betaald, mensen die een afspraak maken, komen overigens wel in eerste instantie bij een pin-balie. Ook in Oostzaan en Wormerland kunnen rijbewijzen en paspoorten nog gewoon contant worden afgerekend.
Naar aanleiding van de opmars van het pinbetalen deelde de Nederlandse Bank haar zorgen over pinnen omdat ouderen, visueel gehandicapten en laaggeletterden daar moeite mee zouden hebben. Bovendien is elektronisch betaalverkeer kwetsbaar door storingen en hackers.
Alle Nederlandse gemeenten krijgen een brief waaruit duidelijk wordt dat mensen met contant geld moeten kunnen blijven betalen. Volgens de Europese Centrale Bank moet contant betalen op elk gemeentehuis mogelijk blijven.
Chartaalgeld is een wettelig betaalmiddel. Wie is de gemeente (is er tbv haar inwoners) te bepalen dat niet meer chartaal mag worden betaald?
Dat doet de gemeente ook niet, daar gaat het artikel juist over. Andere gemeenten (bv Leiden) doen dat al wel, en ook in sommige winkels en horeca-zaken is het al niet meer mogelijk om met cash te betalen.
U mag de zin zonder 'nog' lezen, vinden wij okay.
"Ook in Oostzaan en Wormerland kunnen rijbewijzen en paspoorten nog gewoon contant worden afgerekend."
Wat bedoelt u met "nog"?
Gaat het veranderen?
Die zin is beter zonder "nog".