Zojuist kregen we de mededelingen van Zaanstad weer keurig geordend in de mail. Niks mis mee, maar toch blijven we in twijfel achter. Steeds wordt er melding gemaakt van ‘carré’.
Zo is er sprake van een Regiocarré, Raadscarré, een Omgevingscarré… en om niet dom over te komen slikken we het al een tijdje. Een carré is immers een carré, nietwaar?
Nietwaar. Ontdekten we al googlend.
De online-encyclopedie geeft vijftien betekenissen aan het woord ‘carré’ en geen van hen lijkt van toepassing op het Zaanse gebruik ervan. Het zou een militaire slagorde zijn die wordt geformatteerd in geval van overmacht. Een discotheek in België. De familienaam van circusartiesten. Een bekend theater. Of een gemeente in de Italiaanse provincie Vicenza.
In Amsterdam godbetert, vinden we het antwoord op de Zaanse invulling van carré. Rekenkamer Amsterdam schrijft in haar m/v rapport ‘Grip op samenwerking, een onderzoek naar de Zaanse samenwerkingsverbanden’ in september 2017:
‘In het sinds kort bestaande ‘regio carré’ bijvoorbeeld worden raadsleden informeel bijgepraat door de wethouder of een ambtenaar over samenwerking in de regio.’
De rekenkamer Amsterdam waarschuwt ertegen dat tijdens zo’n carré, om draagvlak te creëren, veel informatie mondeling en in vertrouwen wordt gedeeld:
“Het college moet zich in ieder geval realiseren dat als er in een informeel carré een belangrijk knelpunt over een samenwerkingsverband wordt gedeeld, dit niet altijd wil zeggen dat het college voldaan heeft aan zijn actieve informatieplicht.”
Buiten Zaanstad vinden wij ‘carré’ niet terug in deze betekenis, maar onze gemeente lust er pap van. We zijn benieuwd wie de term heeft verzonnen.
De Carré's zijn ontstaan toen de 3 decentralisaties in het sociale domein een aantal jaren geleden vorm kregen. Omdat er veel veranderde, was er behoefte de gemeenteraad regelmatig op informele wijze bij te praten over stand van zaken en ontwikkelingen. Wethouder en ambtenaren van Zaanstad waren nauw betrokken bij landelijke discussies en konden zo snel de raad bijpraten over wat ons te wachten stond. Later is naast dit zogenaamde 3-D Carré ook voor de fysieke omgeving het Omgevingscarré gestart. Nog iets later is voor de regionale samenwerking het Regiocarré gestart. De carré's vinden meestal plaats in zaal 4/5 waar de tafels niet zoals de foto van de raadzaal aangeeft in een ronde opstelling staan maar in een vierkante / rechthoekige vorm.
De carré's hebben tot doel informeel en zonder politieke discussie raadsleden bij te praten. De presentatie is vaak door ambtenaren en in een enkel geval door externe deskundigen. De bedoeling is dat raadsleden gezamenlijk zo informatie krijgen als achtergrond voor een latere inhoudelijke discussie met de wethouders. Alle carré's zijn altijd openbaar en voor ieder toegankelijk. De informatie en presentaties zijn altijd op de website van de gemeente terug te vinden. Wel kan het zijn dat raadsleden informatieve vragen hebben. Die worden dan natuurlijk mondeling beantwoord. Maar ook dat is openbaar te volgen en later na te luisteren. Ook nog steeds kan ieder alles terugvinden als naar de vergaderingen van de donderdag wordt terug gekeken. Ik ben in de afgelopen jaren bij veel carré's aanwezig geweest en heb nog nooit een besloten carré meegemaakt. De Rekenkamer is hier bang voor iets wat er niet is.
Carré?
Een vierkante gevulde koek.
Dat is wat we hier hebben: gevulde koeken!
Ja, Zaanstad kan niet veel maar onzin verzinnen zijn ze goed in.
Wat een geneuzel zeg.