De tijdelijke camera, die de gemeente plaatste na een explosie bij flatgebouw Oost-Dorsch in Poelenburg (Zaandam), blijft langer staan. De camera werd op 5 maart geplaatst voor een periode van zes weken. In overleg met politie en Openbaar Ministerie wordt het cameratoezicht verlengd, in ieder geval tot 28 mei 2025.
In november 2024 werd ook al een camera geplaatst nadat bewoners hadden aangegeven zich zorgen te maken over de veiligheid en leefbaarheid rond het parkeerterrein van het flatgebouw. Die camera bleef maar vier weken hangen. De maatregel werd genomen na meerdere incidenten, zoals auto-inbraken en gedumpt vuilnis.
Op 15 februari 2025 werd een explosief bij de deur van het flatgebouw tot ontbranding gebracht. Bewoners gaven tegenover De Orkaan aan zich onveilig te voelen. Eind februari vroegen bewoners opnieuw op cameratoezicht wat begin maart door de gemeente werd toegezegd. Vanaf gister – 8 april – hangen ze er dus.
Bewoners van de Oost-Dorsch zijn op 8 april tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de verlenging van het cameratoezicht. Het doel van de camera is volgens de gemeente:
‘Om beter toezicht te houden en de openbare orde en veiligheid te bewaken. Het helpt om zaken in beeld te krijgen en om daders af te schrikken. Tegelijkertijd is cameratoezicht een zwaar middel dat goed onderbouwd moet zijn. Het blijft daarom een tijdelijke maatregel en bovendien ook niet waterdicht.’
Bewoners kregen te horen dat de gemeente regelmatig gerichte controles uit gaat voeren en ook handhavend gaat optreden, onder andere tegen illegale kamerverhuur en afvaldumping. Daarnaast is er aandacht voor beter zicht op het parkeerterrein door extra verlichting en groenbeheer. De werkzaamheden aan de nabijgelegen speeltuin zouden in 2026 starten, maar worden vervroegd naar 2025.
Burgemeester Jan Hamming laat in het persbericht weten:
‘Dat het veilig is in Zaanstad en bij de Oost-Dorsch is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Camera’s zien veel, maar de ogen en oren van bewoners zijn onmisbaar. Belangrijk is dat bewoners verdachte situaties blijven melden, dat we goed met elkaar samenwerken – gemeente, woningcorporatie, politie én bewoners -, zodat we als alliantie sterker staan dan de lui die de ellende veroorzaken.’

Door Piet Bakker, op basis van eerder nieuws op De Orkaan en persbericht Zaanstad. Foto’s van De Orkaan: Michel Schermer (boven) en Rick Nieborg (onder).
Het is vreselijk als je je rond je woning bedreigt moet voelen en
veel schade waar de gemeenschap voor moet opdraaien.