Heb je ooit geluncht bij Broodje van Dick, een LP gekocht bij Tot + Beers, schroeven aangeschaft bij de Hubo, een bureaustoel bij Aspa uitgeprobeerd, je licht opgestoken bij de Lampenier, een biertje gedronken bij de BB Bar, een wegenkaart bij de ANWB besteld, een baantje bij Randstad gezocht, sigaretten bij Bosse gescoord, een feestje bij Van Zaane gevierd, op de Enhabo-bus gewacht, via ZVH een woning bezichtigd, een portie nasi special bij Azië gehaald…
Dat is voorgoed voorbij. De Peperstraat wordt gesloopt.
De opsomming hierboven is maar een selectie. We zouden nog wel een tijdje door kunnen gaan: Prismaat, Valkenburg, Bears & Buddies, Randstad, Zorggroep, Ringelorelure, de Witgoed knaller, Hair Beauty Nails, Siematic, de Stadswinkel, Fahner, Zaandam Bicycle, Senor Gomez, bontmode Roge, Walgemoed Van Twuiver, Multicopy, Raymond flowers, Kok verlichting, Hatéma, Thema…
Deze bedrijven zaten in de blokken tussen de Oostzijde / Savornin Lohmanstraat en de Gerhardstraat, en die blokken vallen dit jaar ten prooi aan de sloophamer. De blokken tussen Oostzijde / Savornin Lohmanstraat en Beatrixbrug volgen later.
Aan de Peperstraat zaten tientallen bedrijven met honderden werknemers en duizenden klanten. De Orkaan is op zoek naar hun verhalen. Werkte je daar? Was je er klant? Of heb je andere verhalen? Mail je naam en om welk bedrijf het gaat naar De Orkaan. Wij nemen contact met je op. Heb je nog foto’s? Nog beter!

Door Piet Bakker. Foto boven: Tot + Beers, onder: de vorige bebouwing van de Peperstraat is gesloopt (1966). Foto’s: Gemeentearchief Zaanstad.
Op de onderste foto is nog het huis van mijn familie van Ederen te zien, op de hoek van de Savornin Lohmanstraat. Vanaf de Bloemgracht liepen we over het zand naar oma toe. Zij kocht bij het bakkertje aan de achterkant van haar huis wit brood voor ons. Daar mochten wij als de winkel dicht was met hun kinderen winkeltje spelen.
Mooie herinneringen aan Zaandam.
In 1978 was Walgemoed & van Twuyver accountants mijn eerste werkgever, boven de Chinees op de hoek.
Een saaie kantoorbaan met weinig afwisseling, nl. de hele dag facturen controleren!
Ook niet lang volgehouden, te weinig afwisseling voor een 18-jarige!
Wat ik me goed herinner de flinke geuroverlast elke middag van de chinese keuken er onder.
stage gelopen bij broodje van dick via school. in begin 2000, simpele tijd
Uiteraard veel op de hus moeten wachten. Ooit ook bij Bosse toen het net uitgekomen kraslot grkocht. Meteen € 100 gewonnen: wat had hij de pest in, want dat was het hoogste bedrag dat hij uit eigen zak moest betalen....Later noiit meer zoiets gewonnen.We kwamen vaak bij Valkenberg. Met mijn moeder heel veel bij de ANWB geweest. Ook nog bij Fshner torn die uit de Damstraat weg waren. Bij de bruidsmodezaak op de hoek ooit mijn eerste 'nette jurk' voor een feest gekocht, voor veel geld toen...Naast Broodje van Dick zat mijn vaste kapper, werd later door een andere kapper overgenomen en was toen niks meer...Schipper Bloemen was een kwaliteitszaak. Daar zat ooit ook een kiloslager naast, daar kwam ik nooit. Wel af en toe bij de modezaak hoek Peperstraat/Savornin L., bij de ingang van de Klauwershoek...
Plaatjes en elektronica-onderdelen gekocht bij Valkenberg (waar eerst Tot en Beers zat), wegenkaarten gekocht bij de ANWB, vaak gegeten bij Broodje van Dick, planten gekocht bij plantenwinkel Raymond op de hoek Gerhardstraat, heel veel op de bus gewacht, want in de jaren 70 was de Peperstraat het busstation van de Zaanstreek. En tenslotte gewerkt boven de winkels als vrijwilliger bij het Actief Computer Centrum, dat zat voor wij er in kwamen de brandweer. Oh ja, een potje lijm gehaald bij de HUBO en een strippenkaart bij de sigarenwinkel.
Van Schaik en Modehuis Claudette missen nog in het rijtje.
Nog een stukje Zaans geschiedenis weg. Jammer, maar het was ook al jaren in vrij belabberde staat. Leegstaande winkels vooral.
Klopt inderdaad. Het is een begraafplaats geweest voor vele bedrijfjes (met name uitzend ureau’s).
Ik denk dat het in dit geval een goede keuze is.
Op de hoek Oostzijde/Peperstraat naast Tot+Beers was voor de Lampenier een meubelzaak (De Zaanse ???). Later verhuisd naar hoek Westzijde/Vinkenstraat.
Goede herinneringen aan Valkenberg via de linker ingang de platen-afdeling met de vele koptelefoons om je favoriete plaat te kunnen beluisteren. De radio en tv afdeling met oud ZFC speler Rob de Vries waar je op afbetaling kon kopen en verder verder via de rechteringang de electronica afdeling, welke de voorloper was van Othec in de Oostzijde.
Wij gingen op vrijdagavond na de clubavond bij Z.F.C altijd naar Broodje van Dick om daarna na sluitingstijd nog een biefstuk te eten bij kwartje koffie in Heiloo. Helaas alleen nog maar geschiedenis.
Mijn zussen en ik hebben daar rond 1971 ballet gehad op 1-hoog.
Met bus 7 Peperstraat opstappen richting Amsterdam Stadionweg waar ik woonde. Uiteraard met een 10 strippenkaart. Broodje halen van te voren bij Sneetje van Dick.
Volgens bij zat vroeger ook nog Cinerent ( videotheek) in het pand van copycopy.
Op het einde van de Peperstraat zat op de hoek ook nog jarenlang een bruidsmode zaak.
Ooit in opspraak gekomen omdat men daar 2e hansjes als nieuw verkocht
Bakkerij Botman, daar kocht ik voor het verdwijnen van de winkel een oude bakkerskast. Met een geleende bakfiets heb ik hem naar de veldweg in Westzaan gebracht. Kort daarop heb ik hem weer doorverkocht. Het was mijn allereerste handeltje. Daarna volgden er nog meerderen ! Altijd als ik in de Peperstraat moet zijn, moet ik er altijd aan terugdenken.
Prima gebouwen moet je niet slopen. Verspilling van energie en grondstoffen. Er is een enorme vraag naar betaalbare woningen. Gaan we over 50 jaar inverdan ook weer slopen?
Samen met mijn vrouw, voormalig eigenaars van Flowershop Raymond hebben wij vele mooie jaren gehad aan de Peperstraat. Vele verschillende thema's hebben wij in onze etalages ten toon gebracht. Zeker voor de Pasen ons alom bekende paasetalage.
Wij zullen aan de Peperstraat altijd fijne herinneringen blijven houden.
Roy en Irene Helgering
De paasetalage met levende kuikentjes kan ik mij nog herinneren. Zou nu niet meer kunnen.
Als kind liep ik er al naar de Klaas Katerstraatschool, nog vóórdat die winkels gebouwd werden. Een rommelig terrein was het toen, met wat oude woningen. Het heien voor de nieuwe winkels gebeurde nog met een houten blok tussen twee boomstammen en een rokende machine waar iemand telkens een hendel omgooide voor omhoog en omlaag. Leuk om naar te kijken voor jongetjes en oude mannen, die er dus regelmatig stonden.
Bij Broodje van Dick stonden vaak hele groepen motorfietsen; zij leken van heinde en ver te komen.
En ach ja, de Enhabo, toen busvervoer nog vanzelfsprekend leek. Kinderen spaarden de diverse kleuren kaartenblokjes die je van sommige chauffeurs mocht hebben. Kan dat alles niet terug?
Tot+Beers was een fijne winkel uit de tijd dat er nog warenhuizen waren. Ze hadden van alles een beetje en werden nog ruim voor de internetwinkels weggevaagd. Zaten ze later niet ook nog op de hoek van de Stationsstraat en Westzijde? Prachtig gebouw, dat een mooi trappenhuis en lift had (heeft?). Hopelijk valt het oog van Zaanstad er niet op.
Tot +Beers heeft op de Peperstraat gezeten, later werd het Valkenberg. Ook hadden ze een platenwinkel op de Dam waar nu All you Can Eat zit. Hennie Huisman heeft hier ook gewerkt. ik heb zijn loon nog wel eens gegeven. In die tijd kreeg je nog iederen week of maand een loonzakje,
Het gaat een groot drama worden.Zeker voor het centrum.En wat der voor terug komt. Tuurlijk moest der wat gebeuren,maar dit. Lekker opknappen,leuke winkeltjes der in voor een normale huur .Der boven Studio,s voor jongeren .Kleine gezinnen voor normale huur .Maar ach ja Soeters heeft weer ze zakken gevuld . Centrum is straks onbruikbaar
Waarom wordt er zo negatief over Soeters geschreven? Deze man heeft heel veel verbeteringen aangebracht . Toch blijken er nog steeds mensen te zijn die de afgebroken "oude meuk" die er voorheen stond idealiseren met het idee dat vroeger alles beter en mooier was. Jammer dat dit soort mensen zo denken
Zoek eens op .2 petten op .En ja vroeger was het beter dan nu het centrum was per bus bereikbaar.Uitstappen bij V/D Hema.Nu kan je met je aankoop sjouwen naar ? . Parkeergarage.Waar is eens mooie markt gebleven .Ja 150 blowende jongeren/ 29 jarige .Of die daar staan of of bankjes van eens gezellige markt. Nee is mooi geworden vooral die gracht .
Nou, op de tekening zag het er prachtig uit, behoudens dat die hoge gebouwen kennelijk geen schaduw gaan werpen op hun omgeving. Helaas kun je geen rechten ontlenen aan zo'n prachtige tekening.
Ach, wees eerlijk, de Peperstraat is toch gewoon een nikserige doorgaande route?
"op de hoek Stationsstraat en Westzijde", volgens mij beschrijf je hier het pand van Bisschoff (begin jaren '80 Kwantumhallen).
Daar kon je zo heerlijk rolschaatsen als kind
O ja, het was idd Bisschoff. Ik was er al niet zeker van.
Dank je.
Ik kan mij nog een beddenwinkel herinneren, tegenover het Aziatische restaurant (werd later een fietsenwinkel), van een vrouw die we 'Rietje' noemden en haar puberale zoon.
In mijn herinnering stond er vóór Azië nog een transportbedrijf of zo waar men met die prachtige oude Scania's reed. Ik heb niks met vrachtauto's maar toen vond ik die dingen prachtig en indrukwekkend.
Zjees, wat ben ik oud.
Ik denk dat bakker Botman hier zeker in thuis hoort.
En het luik van de nooduitgang van de fietsenkelder onder de lampenwinkel, waar we (ca. twaalf jaar oud) ooit in ons nekvel gegrepen werden, omdat het niet de bedoeling was dat je daar voor de lol gebruik van maakte.
Botman - tegenwoordig zit daar Bakkerij Istanbul - hoort eigenlijk niet thuis in een serie bedrijven waarvan na de sloop alleen de herinnering (en de foto's) nog over is. De bakkerij zit in het enige Peperstraat-blok dat niet gesloopt wordt.
Bakker Botman was natuurlijk wel decennia lang een begrip voor de Peperstraat en wijde omgeving. Hij was altijd de brood- en gebakleverancier voor het JohannesZiekenhuis.
In de opsomming van bedrijven wordt van Zaanen genoemd, dat moet van Zaane zijn.
Verder is het voor chinees restaurant Azië het meest triest na al die jaren om te moeten verdwijnen. Over ongeveer 2 1/2 week sluiten die de deuren, zover ik zondag aldaar te horen kreeg.
En niet te vergeten, de afdeling Voorlichting van de gemeente Zaandam(later Zaanstad) tegenover het busstation. Dit stond onder leiding van de heer Voorthuizen en mejuffrouw Rie Ooms.
Klopt, maar die staat er trouwens wel in: 'Stadswinkel' noemden ze dat zelf. Het was op nummer 134. Daar zaten later o.a. Multi Craft, Wouters Naaimachines, ZijkanaalC en HeavyHeavy. Volgende week een interview met mensen die daar werkten.
van 1985 tot en met 1987 heb ik daar een franchise Drie Suisseswinkel gehad. ik zat daar tussen deAnwb en een uitzendbureau. ik kwam vanaf de zuiddijk naar de peperstraat omdat de gemeente de zuiddijk vanaf het centrum onbereikbaar maakte. Dit heeft toen heel wat bedrijven de kop gekost. Ik ben gestopt op de peperstraat, doordat Drie Susses besloot te stoppen in Nederland. Het was een leuke plek maar niet om zelfstandig verder te gaan.
Er waren vele leuke winkels op de Peperstraat . Ik gaf daar ook les in haken en breien. leuk om met mensen om te gaan. met dat lesgeven ben ik wel doorgegaan bij Dirk Prins.
In de tijd dat mijn echtgenote daar werkte (1972 -1976) , heette het toch echt afdeling Voorlichting. Later werd het pas Stadswinkel.