Sleutelbos gevonden? Barbecue organiseren? Verdachte figuren in de wijk? Op zoek naar een glazenwasser? Op een oppas? Wanneer moet de papierbak buiten?

Allemaal vragen die je eigenlijk aan je buren zou moeten vragen. Maar daarvoor hoeft je tegenwoordig de deur niet meer voor uit.

Buurten organiseren zich in toenemende mate online. Hoe doen ze dat? Het kan bijvoorbeeld op een website, via Facebook, Whatsapp, Telegram of Nextdoor. De Whatsapp- en Telegram-groepen zijn vooral op alarmering en misdaadpreventie gericht.

Website

in Jisp, Krommeniedijk, Poelenburg hebben bewoners bijvoorbeeld hun eigen website. In Westknollendam organiseren buurtbewoners zich rond de N246. Ook in de Engewormer hebben ze een eigen website, maar daar gebeurt al een jaar niks meer. Het Eiland heeft ook een website.

Facebook

Soms in een gesloten groep (toestemming vragen om lid te worden) en soms zijn de groepen toegankelijk voor iedereen. Van dit soort groepen zijn er erg veel, niet alleen in de grotere plaatsen maar ook van buurten, bijvoorbeeld Het Zaaneiland (open groep – er is ook een besloten groep) en de Russische Buurt in Zaandam en ook in Saendelft.

Whatsapp

Het voordeel van Whatsapp is dat bijna iedereen dat geïnstalleerd heeft het nadeel is dat de omvang beperkt is, er kunnen maximaal 256 mensen in een groep. In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan zijn minstens 40 Buurt-preventie groepen.

whatsapp alarm

 

Behalve Buurt-preventiegroepen zijn er uiteraard ook tientallen andere Whatsapp-groepen.

Telegram

In tegenstelling tot Whatsapp heeft concurrent Telegram geen maximale grens van deelnemers. BuurtAlarm075 bestaat bijvoorbeeld uit 12 aan elkaar gekoppelde “Telegram groepen” uit Westerwatering, Westerkoog, Rooswijk, Oud-Zaandijk, Schildersbuurt Zaandam en Westzanerdijk. BuurtAlarm075 is in februari 2014 opgezet en bestaat op dit moment uit meer dan 700 leden.

buurtalarm 075

Nextdoor

Nextdoor is de nieuwste toevoeging, al 2000 buurten in Nederland maken er gebruik van. Je moet persoonlijk, met je adres, uitgenodigd worden voor Nextdoor. Je krijgt zelfs een briefkaart (!) met een code.

Een Nextdoor-groep bestaat uit minstens 10 buurtbewoners. Je kan berichten naar specifieke buren sturen, naar de hele groep of naar de omringende groepen. In het centrum van Zaandam zijn zes groepen met de Russische Buurt als de grootste.

nextdoor zaandam