Het klinkt als de nummer 1 hit ‘Busje komt zo’ van het Sallandse muziektrio Höllenboer uit 1995 maar is het juist niet. Het gaat nu echt over een (post)busje dat vol zit.
In ruim drie jaar tijd haalde PostNL bijna de helft van alle postbussen in ons land weg. Het bedrijf heeft dit gedaan omdat er steeds minder post wordt verstuurd.
Juist in deze dagen worden er echter ouderwets veel kaarten rondgestuurd. Vooral de oudere mensen maken daar nog massaal gebruik van.
Door: Kees Klinkenberg
Het probleem is nu waar zij nog van die oranje bussen kunnen vinden. De ene plaats is zwaarder getroffen dan de andere: in ruim honderd van de bijna vierhonderd steden en dorpen in Nederland is bijna de helft van de brievenbussen verdwenen. Het aantal brievenbussen daalde van in totaal 19.000 in 2016 tot ruim 10.000 nu de operatie is afgerond.
De overgebleven bussen zijn nu overbelast. Of PostNL extra ‘leegrondes’ maakt is niet duidelijk. In Rooswijk staat er op de hoek bij de George Gershwinstraat ter hoogte van huisnummer 196 nog een. Dat betekent dat de senioren uit de wijde omgeving daar heen moeten met hun kaarten. Er zijn er die daarom met de bus die klus proberen te klaren. Instappen, heenrijden, uitstappen. Ze zien de bus vertrekken en zien luttele seconden later dat de bus bijna uit zijn voegen barst.
‘Daar sta je dan met je goede gedrag’ aldus Annie Bakker. Dat betekent wachten op de volgende Connexxion bus en terug naar huis met je stapel kaarten. ‘Dan ga ik morgen nog maar een keer in de hoop dat PostNL de bussen geleegd heeft.’
In Wormerveer is de spoeling qua bussen ook flink dun geworden. Er staan er diverse op industriegebieden zoals Industrieweg 18 en 35, Roode Wildemanweg en Kikkertweg. Goed voor de in de buurt gevestigde bedrijven. De oudere Gladoren hebben daar niets aan. Die moeten hun heil zoeken bij Insulindelaan, Stationsstraat, Krommenieërweg, Kerkstraat of Goudastraat.
Het oranje exemplaar op het Marktplein (zie foto) is een populair trefpunt van ouderwetse kaartenschrijvers. Ook daar doet zich het probleem van de volle bakken voor. Niemand die weet hoe het met de eventuele extra leegmomenten gesteld is. ‘Dat doek met Hollandse Nieuwe hangt er niet voor niets’ moppert een kaartschrijver. ‘Al het vernieuwing is een verbetering’.
Ook hij keert onverrichterzake terug naar huis met zijn stapeltje kaarten in de jaszak. ‘Morgen nog maar een rondje proberen’ klinkt het teleurgesteld. ‘Maar ieder nadeel heb ze voordeel volgens Cruijff. Nu kom ik meer mensen tegen als normaal.’