De afgelopen jaren hebben enkele bewoners uit Wormerveer samen met buurtcentrum De Lorzie de jaarlijkse Koningsdagvrijmarkt op het Marktplein in Wormerveer georganiseerd. Door corona kon de vrijmarkt niet plaatsvinden, maar de regels maken het ontzettend moeilijk om het evenement te organiseren.
Eind maart 2023 liet Michel Schermer via facebook Wormerveer weten dat de vrijmarkten op Koningsdag en Bevrijdingsdag niet meer georganiseerd zullen worden. Twee weken later kondigden de organisatoren van de jaarlijkse boekenmarkt (ook op het Marktplein) aan dat deze om ‘organisatorische redenen’ niet door zal gaan. De burgerinitiatieven om een leuk evenement te organiseren worden steeds moeilijker gemaakt.
Vandaag hebben RTL en SBS contact opgenomen met Michel Schermer om de problematiek rondom de organisatie van evenementen (burgerinitiatieven) te bespreken. Om 15.30 uur verzamelden de organisatoren van de vrijmarkt bij buurtcentrum de Lorzie, waar ook betrokken vrijwilligers van het buurtcentrum, wijkmanager Monica Briefjes en burgemeester Jan Hamming aanwezig waren.
In een interview met SBS6 hebben de organisatoren uitgelegd waar zij tegenaan lopen.
“Het is niet meer leuk om een evenement te organiseren. De vergunningsaanvraag kost ontzettend veel tijd en de regels waaraan we moeten voldoen worden er steeds meer. Ons doel is om een veilige vrijmarkt voor jong en oud te organiseren. Nu worden we geconfronteerd met o.a. een verkeersplan, kosten voor een omleidingsroute en dranghekken en persoonlijke aansprakelijkheid van de organisatoren.”
Burgemeester Jan Hamming voelt zich betrokken bij de vrijmarkten die er worden georganiseerd.
“Wat mij betreft zou de vrijmarkt op Koningsdag georganiseerd moeten kunnen worden zonder inmenging van de gemeente. De nieuwe regelgeving van de Wet WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) zit in de weg. Dit dorp snakt naar activiteiten en evenementen. Ik hoop dat veel mensen uit Wormerveer en daarbuiten kunnen genieten van een mooie Koningsdag.”
De regelgeving is verscherpt door incidenten die er in het hele land tijdens evenementen gebeuren, zoals bijvoorbeeld het Monstertruckdrama in Haaksbergen (2014).
Tijdens het interview kwam burgemeester Hamming tot het inzicht dat de vrijmarkt minder veilig wordt als er geen organisatie achter zit. Er is besloten om tijdens Koningsdag a.s. donderdag alsnog de slagboom op het Marktplein te sluiten en twee dranghekken te plaatsen. Straattoezicht zal aanwezig zijn om toe te zien op de veiligheid. Buurtcentrum De Lorzie opent deze dag haar deuren tot 13.00 uur. Voor de toekomst gaat er gekeken worden naar welke oplossingen er mogelijk zouden kunnen zijn. Vanuit de organisatoren van de vrijmarkt is er voorgesteld om met alle initiatiefnemers van evenementen in Wormerveer en vertegenwoordigers van gemeente Zaanstad om tafel te gaan.
Vanavond – dinsdag 25 april – is het interview om 22.30 uur te zien bij Hart van Nederland. Ook RTL Nieuws zal binnenkort een item plaatsen op haar website. Hopelijk heeft de problematiek rondom het organiseren van evenementen nu de aandacht van degenen die er iets aan kunnen veranderen en kunnen we met elkaar blijven genieten van mooie evenementen in Wormerveer en de Zaanstreek.
De jaarmarkt en de braderie op de Lage Dijk (Zaandijk) hebben ook te maken met een toename aan regeldruk. Dit maakt het ook vrijwel onmogelijk om te organiseren.
Ik begrijp het probleem niet, overal in Zaanstad worden vrijmarkten gehouden en is er wel eens een straat afgesloten en nergens wordt een probleem van gemaakt.
Het Marktplein is een afgesloten plein dus waarom er een verkeerscirculatieplan en dranghekken moeten komen is me een raadsel.
Iedere woensdag wordt er op het plein markt gehouden en dan is er ook geen verkeerscirculatieplan of wat dan ook.
Dit is precies wat ik mij ook afvroeg.
Het zijn niet alleen de grotere evenementen die door wet en regelgeving bijna onmogelijk zijn, ook de kleinere buurt en wijk activiteiten waar de organisatoren de gemeente om een kleine financiële bijdrage vragen wordt hen door de gemeentelijke regelgeving bijna onmogelijk gemaakt. Wil je een buurt of wijk activiteit organiseren dan moet je je door een berg digitale formulieren werken zodat de lust om iets voor de buurt te organiseren je wel vergaat. Hoezo het bevorderen van gemeenschapszin!
Klopt helemaal. Ik liep er ook tegen aan;
ik wil een motorevenement organiseren, op zondag 2 juli in Wormerveer, voor motorrijders, Zaankanters en geïnteresseerden, bij Huis te Zaanen (hotel, wijnbar en restaurant inmiddels) en ook om Huis te Zaanen een hart onder de riem te steken vanwege de brand in hun magazijn, november 2022.
Van mensen uit mijn buurt vernam ik dat voorheen, ieder jaar een BARBECUE werd georganiseerd, betaald/gefaciliteerd door de gemeente Zaanstad... in onze straat! Heel leuk voor de saamhorigheid, denk je dan. Toch?
Nu kan dat niet meer. Alleen "algemene kosten" (hekken?) van een dergelijk evenement, daar mag je de gemeente voor aanschrijven. Tot €3.000 kan men bijspringen. Maar niet voor het bijlappen van voedingskosten - terwijl lekker eten en drinken juist de sfeer maakt/helpt te maken. Nee, dat is de bedoeling niet. Dat kreeg ik duidelijk te verstaan. Zelf dokken dus.
Vorig jaar heb ik dit ook georganiseerd en de drankjes en lunch betaald uit eigen zak. Nu wilde ik dat anders aanpakken. En er een sociaal evenement van maken. Medewerking? Ho maar.
De toon aan de telefoon was ZEER REPRESSIEF oftewel UIT DE HOOGTE. En de mail die erop volgt, net zo.
Zie mijn initiatief alhier: "Ontmoeting motorrijders toerrit door Zaanstad, 2 juli 2023"; https://voorjewijkie.nl/nl/initiatives/details/180/ontmoeting-motorrijders-tourrit-door-zaanstad-2-juli-2023/
rj
Dat het lastig is is helemaal juist maar dat ligt hem vooral aan de bevolking cq politiek. Als er wat mis is gegaan wordt er gelijk naar de overheid gewezen als zijnde niet goed geregeld en de kop eraf. Dus krijgt namens de bevolking de overheid de opdracht om dit de volgende keer te voorkomen.
En vergeet niet de klagers die elk stengeltje aangrijpen om iets te laten verbieden. Zie onlangs de Jagersplas loop die al jaren gehouden wordt en nu plots verboden wordt en waar het gehele handhavingscircus voor uit is gelopen om ze maar te kunnen betrappen.
Pas als we erkennen dat er ook wel eens iets mis kan gaan kan ook de rompslomp rond evenementen afnemen.
Goh, onze burgemeester lijkt wel een soort Jan des Bouvrie te worden....." daar zijn we weer"
Dit voor de oudere lezers.
Het lijkt erop dat hij zat te wachten op de aandacht van de media maar hij is uiteindelijk toch echt verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in zijn gemeente.
En nu kan het opeens wel hè, dat doet het weer goed voor de camera's , alleen natuurlijk weer ruim te laat.
denk dat je een verkeerde voorstelling hebt van de burgemeester. hij voelde zich zeer betrokken bij dit evenement en hekelt de gedachte dat overal maar geld voor werd gevraagd. Deze burgemeester staat voor zijn burgers die iets organiseren en wilt ze motiveren en steunen. ik heb hem in deze discussie zelf gesproken en het gaat hem zeer aan zijn hart dat vrijmarkten een soort verdien patroon voor gemeentes worden. Het moet veilig kunnen gebeuren voor iedereen en dit soort evenementen moeten ook volgens de burgemeester gratis zijn en evt met hulp van de gemeente.
Nog even het wordt in Nederland net zo als in de DDR.
Die ie in 1989/90 uit elkaar gevallen en anno 2023 wordt hier ook weer betutteld.
Nee hoor. In tegenstelling tot de voormalige DDR, mag je gewoon vertrekken als het je hier niet aanstaat.