Burgemeester Jan Hamming erkent de zorgen van horecaondernemers over de veiligheid op de Dam, maar stelt dat de rapportages van politie, BOA’s en cameratoezicht een ander beeld geven dan de signalen die ondernemers afgeven.
Daarom wil hij de betrokken partijen op 7 maart samenbrengen om de situatie te bespreken.
Tijdens het Zaanstad Beraad van 13 februari luidden ondernemers uit het Damgebied de noodklok over de toename van agressie en onveilige situaties sinds de politie per 1 januari niet langer continu aanwezig is. Horecaondernemers stelden dat het wegvallen van de politie-inzet leidt tot meer geweld en overlast, en spraken van een ‘dolk in de rug’.
Burgemeester Hamming laat in een e-mail aan de gemeenteraad weten dat hij deze signalen serieus neemt, maar dat de informatie van de politie en handhavers een ander beeld schetst.
‘Als burgemeester heb ik een beperkte bevoegdheid over de politiecapaciteit, maar ik vind het belangrijk dat deze verschillende beelden met elkaar gedeeld en geanalyseerd worden.’
Door: Merel Kan op basis van de mail van burgemeester Hamming aan de raadsleden, aangevuld met informatie uit ons pittige Orkaan-archief.
![](https://www.deorkaan.nl/wp-content/uploads/2024/09/waarheen-de-niet-te-vermijden-orkaan-agenda-logo.jpg)
De burgemeester is hoofd van de politie en de brandweer in zijn gemeente en de verantwoordelijke voor de openbare orde en de veiligheid.
Aldus de Wikipedia pagina over burgemeesters.
Nog los van hoe je over deze zaak denkt, en de informatie die de burgemeester daarover ontvangt. Hij is verantwoordelijk voor de politie inzet, het stellen een beperkte bevoegdheid te hebben lijkt wat vreemd.
De burgemeester heeft de verantwoordelijkheid over de politie en het optreden daarvan.
@RensKleijn nadat de politie is op gegaan (2013) in de nationale politie, valt de politie onder bestuurlijke verantwoordelijkheid van de nationale overheid. Dus de verantwoordelijkheid is bij de burgemeester weggehaald, jammer genoeg.
"De bekendste taken van de burgemeesters liggen op het terrein van veiligheid. Zo is de burgemeester in zijn rol als ordebewaker verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde. Aan de burgemeester zijn hiervoor diverse bevoegdheden gegeven die het hem of haar mogelijk maken de veiligheid in de gemeente te bewaken. De burgemeester is daarnaast lid van het bestuur van de Veiligheidsregio en heeft het gezag over de politie, wanneer deze optreedt in het kader van de handhaving van de openbare orde en hulpverlening."
https://www.burgemeesters.nl/themas/over-het-ambt/taken-van-de-burgemeester/