De Bullekerk in Zaandam aan de Westzijde (officieel: Westzijderkerk) wordt verkocht aan Stadsherstel Amsterdam en aan ondernemers Niels Busch en Gerbrand Klop.
De Grote Kerkenraad van de Protestantse Gemeente in Zaandam heeft dat deze week besloten ‘met pijn in het hart’.
Begin 2017 werd bekend dat de Bullekerk en de Noorderkerk te koop werden aangeboden. De Protestantse Gemeente wilde één van de kerken kwijt omdat het in stand houden van twee kerken te duur is.
De Kerkenraad zegt het besluit te hebben genomen “met pijn in het hart”:
“De Westzijderkerk is sinds 1640 haar huis van God geweest. Bijna 4 eeuwen lang is de gemeente er samengekomen in goede en in slechte tijden en hebben gemeenteleden er lief en leed gedeeld.”
Volgens de kerkenraad geven de status en de reputatie van Stadsherstel Amsterdam vertrouwen dat het gebouw goed in stand gehouden zal worden en daardoor de beoogde brede culturele functie voor de Zaanse gemeenschap zal bieden. Het zal ook mogelijk blijven een paar keer per jaar kerkdiensten te houden in de Westzijderkerk, ook rouw- en trouwdiensten zijn mogelijk.
De Bullekerk is een rijksmonument met een orgel uit 1711 dat een aparte status als rijksmonument heeft. Zaanstad is eigenaar van de toren van de Bullekerk.
Niels Busch is onder meer exploitant van Spaans restaurant Que Pasa aan de Rozengracht in Zaandam, Gerbrand Klop is eigenaar van De Bedrijvige Bij.
Twee jaar geleden schreef Sander Wegereef een groot verhaal over de geschiedenis van de Bullekerk.
Het besluit houdt in dat de Noorderkerk voorlopig in bezit van de Protestantse Gemeente blijft.
Stadsherstel kocht eerder ook de Zuidervermaning in Westzaan.
Blij dat het behouden blijft. Veel vertrouwen in stadsherstel. Benieuwd naar de plannen van de ondernemers. Heeft iemand enig idee?
Ik zie al een prachtig horeca plein of een Paradiso
Stadsherstel Amsterdam is een oude klant van mijn vorige werkgever. Doen ongelofelijk goed werk weet ik uit ervaring :)
Als de Bulekerk nu maar niet verwordt tot een restaurant. Zo is de Synagoge ook verloren gegaan, er is al zo weinig over van dat eens zo trotse oude provincie stadje.