Bridgen schijnt echt leuk te zijn en nog nuttig ook. De hersenen varen er wel bij en sociaal gezien doet het ook wat. Wij overwegen daarom volgend jaar de gehele redactie verplicht met lichte dwang semi-vrijwillig op vrijwillige basis te laten bridgen, maar daarvoor sturen we graag eerst een verkenner.
Bridgeclub ’t Kalf start vanaf dinsdag 10 januari met een 10-weekse beginnerscursus bridgen. In het gebouw van de Zaankerk op het Kalf in Zaandam.
We volgen graag wat daar gebeurt en hoe de cursisten groeien in het spel (of niet).
Als jij – ja jij! – verslag wil doen van jouw eerste stappen op het bridge-vlak, mail ons dan via info@deorkaan.nl. Wij betalen dan de kosten van de cursus (koopje: slechts € 80,- inclusief lesmateriaal!) voor jou en we ondersteunen je carrière.
Voor mensen die – gewoon, zonder De Orkaan in de nek- aan willen haken bij het ouderwetse spel dat bewezen goed voor je is: mail naar Lydi Lensen via w.lensen@upcmail.nl of bel naar 075- 6157869.
hoi Bert, ik ben starter en vraag me af wanneer er weer een nieuwe starters groep begint?
j. Bethlem
judith42@live.nl
Het mooie van bridge is dat iedereen met dezelfde kaarten speelt.
De tafel is verdeeld in Noord, Oost, Zuid en West en elk paar speelt altijd of NZ of OW.
De kaarten worden dus 1x geschud en gaan dan in een bakje en vervolgens worden de spellen gespeeld.
Zijn de 4 spellen gespeelt gaat iedereen naar de volgende tafel en worden de spellen die daar liggen gespeeld en zo worden alle tafels afgewerkt.
Het spel start met het bieden, dat betekend dat je aangeeft hoeveel slagen je denkt te halen in welke kleur (troef) of in sans atout ( zonder troef)
Je moet minimaal 6 slagen + het aantal van de biedingen halen, bied je 4 harten dan moet je dus 10 slagen halen.
Haal je het niet dan ben je down en krijg je minpunten, per overslag krijg je extra punten.
Denkt de andere partij dat je de bieding niet kunt waarmaken kunnen zij doubleren, haal je wel dan krijg je extra punten.
Je kunt ook nog redoubleren en dan krijg je nog meer punten als het haalt.
Alles gaat volgens een vaste puntentelling.
Het resultaat van het spel wordt op een lijstje genoteerd en als alle spellen gespeeld zijn wordt de uitslag berekend.
Deze uitslag wordt berekend in procenten. Als er maximaal 100 punten zijn te behalen en een paar behaald 50 punten hebben zij dus 50%.
In tegenstelling tot klaverjassen speelt iedereen dus met dezelfde kaarten en het mooie van bridge is dat je met slechte kaarten je toch kan winnen.
Ik wil het wel graag proberen!