Burgemeester Jan Hamming werd op 20 oktober voorzitter van de Vrijwillige Brandweer Zaanstreek Waterland. Eén van zijn eerste taken was het openbaar maken van een ‘Belevingsonderzoek’ onder het brandweerpersoneel.
De organisatie krijgt van de eigen brandweerlieden het rapportcijfer 5,4. Een onvoldoende dus.
Hamming stuurde over het onderzoek een brief aan de gemeenteraad waaruit blijkt dat de leden van de Brandweer Zaanstreek Waterland zich – vergeleken met hun collega’s in de rest van het land – onzeker, ontevreden en onveilig voelen.
Slechts 49 procent van de brandweerlieden is het eens met de stelling dat “de brandweer er alles aan doet om mij veilig mijn werk te laten doen”. Van de collega’s in de rest van Nederland is 70 procent het eens met die uitspraak.
Op vrijwel alle terreinen scoort de Zaans/Waterlandse brandweer slechter dan de rest van Nederland: 44% vindt dat de brandweer zich in het algemeen ‘in de goede richting’ ontwikkelt (Nederland: 58 procent). Als er specifiek naar de eigen regio gevraagd wordt, vindt 29 procent dat ‘de goede richting’ wordt ingeslagen (landelijk: 51 procent).
Rapportcijfer: 5,4
De Zaans/Waterlandse brandweerlieden voelen zich relatief vaak onzeker over de toekomst van hun werk, ze geven de brandweerorganisatie in hun regio een 5,4 als rapportcijfer (landelijk: 6,2).
Slechts 31 procent herkent zich in de visie van de brandweer in hun regio (landelijk 63 procent). De brandweer doet in deze regio onvoldoende om nieuwe vrijwilligers te werven vinden de brandweerlieden.
Het is overigens niet allemaal kommer en kwel bij de brandweer, 93 procent is trots om er te werken (landelijk 92 procent) en 81 procent gaat met plezier naar hun werk (landelijk 88 procent).
Actie
Voorzitter Hamming en secretaris Hilda Raasing zeggen in de begeleidende brief:
“Wel zien we dat we als brandweer in Zaanstreek-Waterland op veel onderdelen onder het landelijk gemiddelde scoren. Dit is een duidelijk signaal, en aanleiding om actie te ondernemen.”
Zo’n twee jaar geleden werd het nieuwe plan voor de brandweer gepresenteerd. In juni van dit jaar bleek dat de overkoepelde Veiligheidsregio voor miljoenen aan dure externe krachten inhuurde.
Het rapport is hier te downloaden.
Wisseling van management, bezuinigingen, opheffen uitrukpunten ( garages), ontvlechten organisatie, invlechten organisatie. Heeft een hoop geld gekost ook nog. Vele van de inwoners van het verzorgingsgebied wonen nu sedert enkele jaren ineens in zg buitengebieden waar een langere uitrukprocedure voor is gaan gelden. De brandweerlieden hebben gelijk. Dat is zo geen werken. Schuldigen? Liggen op het kerkhof volgens het spreekwoord. Zowel het management van 20 jaar geleden dat geen kans zag om het tij te keren als de politiek in het verzorgingsgebied en landelijke politiek en het ministerie. Maar misschien wel de vrijwilligers zelf? Maar nee, je stapt niet als brandweervrijwillers en masse op, dat is je eer te na!
En nu zitten we met de aangebrande peren. Ik heb twee brandblussers in huis voor alle zekerheid. U ook?
De reactie van het bevoegd gezag op de kritische beoordeling van de organisatie door het brandweerpersoneel bevestigt alleen maar dat er een kloof is tussen de vloer en de leiding. Als je een onvoldoende krijgt van je personeel dan is de menselijke reactie dat je laat blijken dat je je die kritiek aantrekt en er misschien wel van geschrokken bent. De reactie die De Orkaan optekent is zo overgenomen uit het handboek management: het is een signaal om actie te ondernemen. Aangeven wat voor de hand ligt, is geen sterk nummer van betrokkenheid bij de zorgen van het personeel.