Een vuilniswagen heeft vrijdagochtend – 1 november – rond 09.10 uur een deel van zijn lading moeten dumpen omdat het afval in brand stond. Dat gebeurde aan de Zaandijkerweg / Lagedijk op de grens van Wormerveer en Zaandijk.
De vuilniswagen reed door Wormerveer, toen de afvalophaler opmerkte dat er een brandje was ontstaan in de lading. In de Warmoesstraat begon er rook uit de wagen te komen. De bestuurder van de vuilniswagen bedacht zich geen moment en reed direct door naar een veiligere plek met meer ruimte. (Na de foto tikken we verder.)
De bestuurder is in een ambulance nagekeken vanwege mogelijke rookinhalatie. Hij mocht even later weer uitstappen. De brandweer heeft het brandende afval uit elkaar getrokken en geblust. De accu van een elektrische fiets is waarschijnlijk de boosdoener. Een medewerker van HVC moet met een andere auto naar het incident komen om de accu’s in een aparte bak te vervoeren naar het afvalbrengstation. Als al het vuilnis straks weer opgeruimd is, komt een veegmachine van de gemeente om de straat weer schoon te maken.
Onder een slideshow met acht foto’s (klik op pijltjes of swipe).
Toename branden in vuilniswagens
Er zijn steeds vaker branden in vuilniswagens. Door het groeiende gebruik van batterijen komen deze steeds vaker bij het restafval terecht. Vooral lithium-ion accu’s (oplaadbare lichtgewichtbatterijen) zijn potentieel gevaarlijk, omdat ze een groter brandgevaar hebben. Deze zitten in verschillende apparaten van fietsen tot vapes en e-sigaretten. Doordat in de vuilniswagen het vuil wordt aangeperst kunnen de accu’s in brand vliegen. Door elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s apart in te leveren wordt de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven verkleind.
Wij schreven eerder over branden op 26 juli in Krommenie en 7 oktober in Zaandam.
Bijdrage door Michel Schermer
doordacht gehandeld door de chauffeur. Petje af.
Tot een aantal jaren terug kon je je chemisch afval nog inleveren bij een rijdend afvalpunt. Nu regeert het zoek het zelf maar uit beleid. Het resultaat van dit beleid begint nu duidelijk te worden
Ook weer waar Erik.
Wel ja, flikker maar bij het restafval, je zal toch helemaal naar een inleverpunt moeten lopen.
Ja ik dacht exact hetzelfde. Toch vreemd dat mensen het zich zo makkelijk maken.
Nederland als voorloper van statiegeld/borg cultuur. 100 euro voor accu's en lachgascilinders. 1 euro voor petfles, blikjes, batterijen, plastic speelgoed, enzovoorts. De weggooi cultuur doorbreken. De 15 cent van nu boeit niemand iets. Ruim inzetten op inleverpunten nabij supermarkten en parkeerplaatsen. De exploitant een percentage geven van de ingenomen spullen . Ik denk aan een schoner en veiliger land. Onze Europese Unie moet wat mij betreft eens wakker worden waar het de afvalberg betreft. Boeren doen hun best om Co2 te verminderen. Veel inwoners van dit prachtige land zouden daar ook een steentje moeten bijdragen. Als jij vervuilt kost dat jou geld. VEEL geld.