Supernuttig maar zelden te zien: rioolbuizen. Tijdens een fietstocht door de Rosmolenbuurt werden we plots geconfronteerd met deze terracotta-kleurige reuzen.
De rioolbuizen en verbindingsstukken gaan spoedig ondergronds om daar hun zegenrijke arbeid te doen. In de hele buurt wordt de riolering vernieuwd.
Eerder sneuvelde al de bomen in de straat, geen vrolijk gezicht. Maar voor de aanleg van de nieuwe riolering was het noodzakelijk.
Volgens de opschriften zijn het overigens geen rioolbuizen maar ‘inspectieputten’.
Waarom zouden deze putten te licht zijn? Ze gaan echt niet drijven door het grondwater. Is de grond waar het riool moet komen te nat dan plaats je bronbemaling om het grondwaterpeil te verlagen zodat je droog kan werken
Als er een put is geplaatst leg je er gelijk een buis aan en vul je de put en de buis aan met zand en vervolgens leg je de volgende buis en deze vul je ook aan met zand en zo ga je door. Vervolgens verdicht je het zand met een trilstamper. Vervolgens maak je alle aansluitingen en vul je alles weer aan met zand en verdicht alles weer met een zware trilplaat waarna je de bronnering weer verwijderd. De putten en buizen gaan door het gewicht van het zand echt niet drijven en ze zijn daarnaast sterk genoeg en ze kunnen ook niet stuk gaan door zwaar verkeer.
Misschien toch nog wat meer journalistiek bedrijven met riool en rosmolenwijk als onderwerp. Ik hoorde op de nieuwjaarsborrel van de wijk, in de Kolk, dat deze inspectieputten te licht zijn en vervangen gaan worden door betonnen bakken, die dan ook weer onderheid moeten worden. Dus liggen de straten nog langer open. Over visie en deskundigheid gesproken. En zand vindt altijd wel een kier. Vraag maar aan de beheerder van de sporthal de Struyk. Om over bereikbaarheid van de hal, juist in het winterseizoen maar niet te spreken.
Het klopt dat dit inspectieputten zijn, zo op het oog zijn ze voor PVC buizen met een diameter van 315 en 400 mm.
Inspectieputten worden geplaatst bij hoekverdraaiingen, hoogteverschillen, splitsingen en bij lange strengen Een doorlopende rioolstreng mag maximaal 75 meter lang zijn. Ze worden ook gebruikt als de diameter van de buizen veranderd.
De inspectieputten worden natuurlijk ook gebruikt om het riool te inspecteren, hetzij visueel, hetzij met een camera.
De inlaten voor de huisaansluitingen van de woningen worden bovenop de buizen geboord.
Als de woningen en straatkolken zijn aangesloten wordt het riool aangevuld met zand en wordt er op de bovenkant van de put een vierkante betonnen rand gelegd waarna de putrand op hoogte wordt gemetseld en wordt afgesloten met een ijzeren deksel.
Als we een echte 'riool-journalist' waren geweest hadden we dat natuurlijk allemaal zelf geweten en opgeschreven... gelukkig hebben we behulpzame Orkaan-lezers! Dank!