De bouw van appartementen op het stukje grond tussen Zeemansstraat en Vinkenstraat heeft een schat aan archeologische vondsten opgeleverd. Er werden waterkelders, scherven van aardewerk, glas en andere resten van gebruiksvoorwerpen uit de periode 1600 – 1800 gevonden.
Wethouder Natasja Groothuismink en stadsarcheoloog Piet Kleij lieten een deel van de vondsten zien bij het depot van de Zaanse Schans aan de Diederik Sonoyweg.
Eén van de kelders is in z’n geheel meegenomen, en ook waren er kinderspeelgoed, een stukje pispot en een deel van waterkruik te zien.
De opgravingen achter de Lutherse Kerk aan de Vinkenstraat in Zaandam is op een terrein waar in de 17e en 18e eeuw de touwslagerij ‘De Witte Olifant’, die touwwerk leverde aan de tientallen scheepswerven langs de Zaan en de Voorzaan. Er zijn vijf kelders bloot gelegd, die mogelijk een relatie hadden met de touwslagerij of omringende woningen. Een van de kelders, mogelijk een waterkelder, is nog in perfecte staat. Een ander was gevuld met scherven van aardewerk, glas en andere vondsten uit de periode 1600 – 1800.
Uit de vondsten kan veel informatie uit worden gehaald over het leven van de ‘gewone Zaankanter’ in die tijd. Daarover is namelijk nog weinig bekend. Een bijzonder aardige vondst is bijvoorbeeld een 17e eeuws kinderspeelgoed/miniatuur treefje van koper. Een treeft is een rekje wat op het vuur stond, waarop een kookpot werd gezet.
OtterDVD filmde de schoonmaak van zo’n waterreservoir in 2014. De 17e eeuwse waterput werd gerestaureerd op initiatief van Frans Wytema voorzitter Elout Wytema Stichting te Zaandijk.
Er ligt ook nog een mooie rijnwaterput binnen in "Huize Barkelo" te Krommenie.
Bovenzijde voorzien van doorzichtige glasplaat.
Erg leuk filmpje en mooi verteld door Piet.
Op de foto staat linksonder ook nog een zalfpotje van aardewerk en ,naar ik meen, met tinglazuur.
Waterkelders kwamen in de Zaanstreek inderdaad niet zoveel voor maar in Amsterdam en andere steden waren ze vrij algemeen.
In de Zaanstreek vind je ook geen beerputten terwijl die in steden vrij algemeen zijn.
Een beerput is een ronde,gemetselde afvalput waar fecalien en afval werden gegooid.
Éens in de zoveel tijd moesten deze putten worden geleegd en de inhoud werd bij boeren over het land gestrooid als bemesting.
In de Zaanstreek lagen de meeste paden aan sloten en het afval werd daar in gegooid, daarom zijn slootkanten vaak goudmijntjes voor archeologen.
In o.a.het NH dagblad las ik dat een waterkelder was afgedekt met een pelsteen.
Wat ik alleen niet begrijp is waar die pelsteen vandaan kwam want in de omgeving van de vindplaats heeft geen pelmolen gestaan en een pelsteen is toch een vrij zwaar voorwerp.
Het zou kunnen dat er een rosmolen in de buurt heeft gestaan maar daar is niets over bekend.
"stukje grond tussen Zeemanstraat en Vinkenstraat", Zaans eufemisme? Het is een behoorlijke (binnenstedelijke) lap grond. Zeemansstraat is met dubbel s.
Altijd fijn, die scherpe Zaanse ZeemanSStraters. Gelukkig stond het in de kop goed. In de tekst hebben we het terstond aangepast, dank.
Wat betreft je 'stukje' versus 'behoorlijke lap': alles is relatief.
Geweldig filmpje en mooie alledaagse voorwerpen.
Ik heb een vraagje, die speelgoed treef, werd die ook niet gebruikt, om een ijzeren strijkbout op te zetten?
Ons huis (anno 1730) heeft ook zo'n waterkelder. Leuk om te zien hoe die er uit ziet op het droge. Ben benieuwd welke schatten die van ons op de bodem verborgen houdt.
Prachtig filmpje en zéér interessant ook!!
Goed dat er zo grondig aan gewerkt wordt aan deze locatie!