Bouwen op het Hembrugterrein lijkt een van hete hangijzers te worden in de komende jaren.
Het Rijksvastgoedbedrijf wil het terrein voor een zo hoog mogelijke prijs verkopen, en hoe meer mogelijkheden de koper heeft (hoe meer woningbouw), hoe hoger de prijs.
In de gemeenteraad is meer reserve: de bescherming van het industrieel erfgoed en het natuurgebied heeft ook prioriteit.
Tot dusver lijken de ‘bouwers’ te te winnen van de ‘beschermers’. De hoeveelheid woningen is verdubbeld van 500 naar 1000.
Bosbouw
Maar nog niet geheel duidelijk is waar gebouwd mag worden en hoe hoog. Ten aanzien van dat eerste punt ontstond dit weekend een controverse. De gemeente had een rapport met ‘gebiedspaspoorten’ online gezet waarin stond dat 25% van het bos gebouwd zou kunnen worden. En dat was tegen de afspraken.
In de loop van zaterdag bleek dat de gemeente een verkeerde versie van het rapport online had gezet. De optie om in het bos te bouwen was ooit onderzocht maar verworpen. Door een ‘menselijke fout’ was de alinea waarin het bouwen werd toegestaan toch in het rapport gekomen. Later op de dag verscheen een nieuwe versie van het rapport op de website waarin de gewraakte passe ontbrak.
Hoogbouw
Maar daarmee is de vraag naar ‘hoe hoog’ er gebouwd gaat worden, niet beantwoord. In de ‘gebiedspaspoorten’ van de gemeente en het filmpje van het Rijksvastgoedbedrijf lijken daar verschillende ideeën over te bestaan.
Eerst de gemeente. In de meeste gebieden geldt een maximale hoogte van 12 of 15 meter, maar er zijn enkele ‘hoogteaccenten’ van 30 meter mogelijk. Hier ontstaat het eerste probleem: de 12 en 15 meter zijn keurig op de kaarten aangegeven, de 30 meter-plekken niet. (klik op afbeelding voor grotere versie)
Een tweede probleem is dat de animatie van het Rijksvastgoedbedrijf iets anders lijkt te suggereren. In het filmpje zijn diverse gebouwen te zien van 10 verdiepingen. Een verdieping is tussen de 3,50 en 4 meter waardoor zo’n gebouw dus hoger dan 30 meter is.
Er is volgens het Rijksvastgoedbedrijf “veel vrijheid en ruimte om ideeën te realiseren” en “de combinaties van indeling en bestemming zijn eindeloos”. Zo is er ruimte voor “sfeervolle nieuwe buurten”.
Onderstaande impressie is het vrijwel geheel volgebouwde terrein (op het bos na) in de animatie.
Hoe moet dit gaan met de verkeersdoorstroming? Straks misschien ook IKEA, de Torbeckeweg kan nu de verkeersstroom al niet aan. Zaanstad slibt dicht en wordt onbereikbaar. Rond 2004 nam de gemeenteraad het besluit tot een 3e ontsluiting van Zaandam bij de weg Poelenburg, paar jaar geleden heeft de raad dit besluit teruggedraaid.
Slechte zaak!!
@Hans
Tja, ROSA heeft voorgestemd en misschien is bij jullie 1000 minder dan 500, maar de Orkaan heeft vroeger op school geleerd dat 1000 twee maal zoveel was als 500. Als je maximaal 12 of 15 meter hoog mag bouwen (met een enkel accent van 30) kan er in niet meer dan 3 of 4 woonlagen gebouwd worden. Op het filmpje is duidelijk wat anders te zien.
Ik ben het niet graag oneens met jullie, lieve Orkaners, maar hier zitten jullie er echt naast. Er is afgesproken dat het Hembrugterrein maximaal 180.000 m2 vloeroppervlakte kan bergen. Ooorsprokelijk was dat 120.000 voor bedrijven en 60.000 voor woningen. Dat is nu omgedraaid. Het totaal blijft ongewijzigd. 120.000 m2 woonoppervlak, dat zijn 1000 woningen van 120 m2. Aangezien je woningen kunt stapelen, beslaan die vierkante meters minder grond dan bedrijven in één bouwlaag. Het spijt me als ik het niet goed kan uitleggen, maar zo zit het wel.
'Tot dusver lijken de ‘bouwers’ te te winnen van de ‘beschermers’. De hoeveelheid woningen is verdubbeld van 500 naar 1000.'
Deze conclusie is niet helemaal juist. De opschaling naar 1000 woningen (het aantal is een indicatie en staat niet vast) betekent niet dat er meer gebouwd gaat worden. Het totale aantal te bouwen vierkante meters blijft namelijk gelijk, alleen gaat de verhouding van 2/3 bedrijven naar (maximaal) 2/3 woningen.
Dat kan per saldo inhouden dat er zelfs minder gebouwd gaat worden, omdat het gaat om vloeroppervlak. En dat kun je, zoals het filmpje laat zien, ook gestapeld realiseren. Met bedrijven lukt dat doorgaans minder goed, zodat de verschuiving naar meer woningen in de praktijk kan betekenen dat er meer grond onbebouwd kan blijven.