‘Verzoek tot contact’ staat er op de brieven die de afdeling Havens & Vaarwegen van de gemeente deze week op vijftien boten heeft geplakt. Deze boten liggen aan de Zaanweg in Wormerveer tussen de Stationsstraat en de Zaanbrug. De ligplaatsen zijn momenteel nog ongereguleerd en Havens & Vaarwegen wil deze situatie ‘inventariseren’.
Voor dat inventariseren heeft Havens & Vaarwegen de naam, soort, lengte, eventuele vergunningen en een foto van het vaartuig nodig. Daarnaast ook wat persoonlijke gegevens van de eigenaren.
De booteigenaren hebben twee weken om aan de oproep te voldoen, wanneer de eigenaren dit niet doen dreigt Havens & Vaarwegen hun vaartuig te laten verwijderen. Het verwijderen is dan op kosten van de eigenaren zelf.
Onder de vijftien boten bevinden zich onder andere de pannenkoekenboot, de voormalige kunstboot en het piratenschip.
Volgens de booteigenaren die aanwezig waren op hun boot is er geen contact met hen gelegd om de oproep nader toe te lichtten.
De Orkaan heeft vragen aan de woordvoerder van de gemeente gesteld over waarom het inventariseren nodig is en waarom Havens & Vaarwegen de eigen administratie niet heeft geraadpleegd wat betreft bijvoorbeeld de vergunningen.
Op het moment van schrijven is hier nog geen antwoord op. Wanneer we de antwoorden ontvangen zal dit bericht worden aangevuld, of zal er een nieuw stukje worden getikt.
Update 12 juli: de gemeente laat weten dat het doel van de inventarisatie is om de informatie over alle aangemeerde boten in kaart te brengen. Ze willen illegale boten eruit pikken, maar vragen tegelijkertijd vergunninghouders om een ”update” van hun gegevens. Bijvoorbeeld of de boot nog in het bezit is van dezelfde eigenaar, of de naam van de boot nog klopt met de vergunning en of alle contactgegevens nog kloppen. In eerste instantie gaat het om een inventarisatie waarna eventuele vervolgstappen nog zullen worden bepaald. Verwijderde boten zullen worden verscheept naar de ”bewaarhaven”. Vervolgens zullen de verwijderde boten worden gepubliceerd op het Zaanstad Journaal in Nieuwsblad Zaanstad, zodat een eigenaar zich ”eventueel” alsnog kan melden om de boot op te halen. Tot een aantal maanden geleden publiceerde de gemeente zelf dit soort bekendmakingen nog.
Door: Rick Nieborg Info: Brief ‘verzoek tot contact’ van Havens & Vaarwater. Foto’s: Michel Schermer.
Wij wonen al 40 jaar aan de Zaan ons zeilbootje ca 8mtr bootje nabij aangmeerd, kennenlijk is het aan de zaan niet pluis zelfs met je bootje dicht bij huis Al lig ik nu 5 weken in het ziekenhuis sommige ambtenaren moeten opnieuw hun sociale vaardigheden leren anders kan kennelijk de burgerij waarvan zij hun salaris ontvangen creperen. TE VEEL AMBTENAREN ZIJN DUS NIET TE Verhalen laten zij elders hun kapitaal gaan halen en geen bootjes weghalen of zoek eerlijk werk ga graven in de vrond en kijk eens goed rond terstond, Ik heb gezegd bijna 83 jaar met het ambtenarenkorps ben ik helemaal klaar!
Al die wrakken zijn een probleem inderdaad. Fiets maar eens vanaf Krommenie naar Nauerna langs de Vaart. Vele verlaten en half gezonken wrakken kom je tegen. Ik vermoed zelfs dat de eigenaren zijn overleden en dat de erven er geen belangstelling meer voor hadden. Kan mij ook niet voorstellen dat er nog braaf liggeld voor betaald wordt. Je zou toch zeggen: niet betalen? Wegslepen! En als je je mooie caravan langer dan 3 dagen voor je huis laat staan, krijg je een boete?
Het is niet allemaal ellende aan de Zaanweg, er liggen ook minimaal 4 schepen bij die geregistreerd staan als Varend Erfgoed lijkt mij niet dat daar enig bezwaar tegen kan bestaan.
Te wensen dat er verrotte boten verwijdert worden. Ze moeten dat op meer locaties gaan doen. Ook langs de Noordervaartdijk in Krommenie zie ik oude gammele bootjes liggen. Ze moeten ook bootjes van een paar meter lengte die op de grasstroken langs het water nalopen.
Bij mij achter de flat Serooskerkestraat 2-24 ligt al 4 jaar lang een verrotte boot op de groenstrook. Heb dit al 5 keer gemeld bij de Gemeente Zaanstad. Ze doen met die melding niets. Ze zetten deze doodleuk op 'afgehandeld'. Is erg jammer. Het blijft dan een vuilnisbelt langs de Zaanse wateren.
Nou nou zal een keertje tijd worden. Deze treurnis kom je overigens in heel Nederland langs het water tegen. Onbeheerde boten waar niemand meer naar omkijkt en waar ook niet op gehandhaafd word. En voor de boten die wel worden gebruikt gewoon vergunning en betalen voor de ligplaats.
Zijn ze dan al die jaren blind geweest deze schepen liggen daar al ik weet ik hoelang een beetje vreemd
Moesten ze in wormer ook doen … de zgn prachtige monumenten fietsroute ligt vol !!
Liggen de boten op het fietspad? Waar heb je eigenlijk last van? Zaanstad heeft of de administratie niet op orde of er zijn andere plannen met dit gebied. Het laatste lijkt mij het meest waarschijnlijk. En Wormer hoort gelukkig niet bij Zaanstad, en ik hoop dat dit nooit gaat gebeuren gezien hun financiële (wan)beheer.
"Goede manier" van communiceren dit.
Rond de vakantie een briefje plakken.
Als die boten er al zo lang liggen, dan hadden ze a) eerder kunnen reageren, b) vaker kunnen gaan kijken. De schippers die er zijn kan je dan spreken, en zij kennen vaak andere schippers.
Dit is een botte manier van een gemeente die dit al die jaren heeft laten versloffen. Maw. ze hebben zelf boter op d'r hoofd.
Is dit stukje kade wel van Zaanstad? Voorheen was het van de NS. ( ooit een goederen overslag met treinrails ) grond was van het spoor.... later mocht je hier gratis liggen met je boot. omdat het geen gemeentegrond,/ water was.
Inderdaad, water, dat is de crux. Liggen IN het water AAN grond van een ander betekent al jaren dat je liggeld moet betalen aan de eigenaar van de grond.
Liggen IN het water AAN je eigen grond kan betekenen dat je heffing moet betalen aan de eigenaar van het water.
Wat er ook uitrolt, betalen zullen ze; de schippers......