Is het nu een woonerf of een doorgaande fietsroute? Of een fietsomleidingsroute?

Borden zat bij de Czaar Peterstraat in Zaandam maar geen duidelijkheid, geen handhaving en nog steeds veel overlast van brommers en scooters die de straat als doorgaande route beschouwen (wat het dus niet is).

Buurtbewoners voerden half augustus ook al actie tegen de overlast. De straat is bij de aanpak van de Russische Buurt een doorgaande fietsroute geworden. Halverwege de straat is er een ‘chicane’ aangelegd waar alleen fietsers door mogen, bromfietsers en scooters niet. Maar daar houdt niemand zich aan.

Honderden scooters scheuren dagelijks door de straat. Dat is alleen nog maar erger geworden door de opmars van de bezorgdiensten, de afsluiting van de Czarinastraat en de afsluiting van de Dam. Vooral op marktdagen (donderdag en zaterdag) als de Rozengracht is afgesloten, is het prijs in de straat.

Buurtbewoonster Kitty Awondatu:

“Gemeente Zaanstad heeft gewoon wat borden bijgeplaatst zonder na te denken of het allemaal nog klopt. We hebben nu een woud aan borden terwijl de verkeersveiligheid nog steeds niet in orde is. Dit weekend weer een spiegel eraf en een deuk voor de buren. Vorige week een koerier die de grond van dichtbij zag.”

Wat is er met al die fietsborden en is iets een fietspad of een woonerf?

Hieronder de binnenkomst vanaf het Rustenburg: fiets- en bromroute of woonerf? Twee ‘verkeersregimes’ die eigenlijk met elkaar in strijd zijn. En auto’s toegestaan? Op een fietspad? Op de achtergrond weer twee andere borden (zie onder deze foto).

Hier dus een fietsomleiding (of einde van de omleiding, maar het begin is nergens) en einde brom- en fietspad.

De ‘chicane’ met het bord ‘fietspad’ dat massaal genegerd wordt (foto’s boven van buurtbewoner Peter van Haasen).

Gaat er wel eens was mis? Ja dus: een kapotte spiegel van de buurman. Kitty Awondatu: “Hij heeft ook een deuk. Het wordt een weekly routine. De gemeente jaagt ons als bewoners flink op kosten.”