D66 vraagt zich bij monde van fractievoorzitter Sanna Munnikendam (V) af waarom de gemeente Zaanstad voor het doen van een melding om een reclamebord te plaatsen wil weten welk geslacht (M/V) de aanvrager heeft.
Ook bij de aanvraag van een tijdelijke verkeersmaatregel wil de gemeente weten of u M dan wel V bent. En ook bij de aanvraag van een kleine evenementenvergunning? Welk nut heeft dat, vraagt D66.
Bij veel formulieren is het nog altijd verplicht om aan te geven of je man of vrouw bent, zonder dat de noodzaak hiervoor direct duidelijk wordt.
D66 vindt dat het niet meer van deze tijd is dat de overheid mensen –letterlijk- in een hokje dwingt waarin ze zich niet thuis voelen. Ze vraagt het College dan ook het inventariseren en waar mogelijk de geslachtsaanduiding weg te halen.
Een formulier van de gemeente is echt iets anders dan een sollicitatie. Je opleiding of arbeidshistorie doet er toch ook niet aan toe bij een aanvraag van een vergunning?
Positieve discriminatie ben ik ook geen voorstander van, maar dat is een andere discussie.
Goed initiatief, de overheid hoort met de tijd mee te gaan. Het heeft niets met schamen of wereldproblemen te maken. Het is een kleinigheid, maar een groot gebaar.
Dan mis ik het gebaar blijkbaar. Wat is de winst? Dat je niet meer in hetzelfde hokje wordt geplaatst als ongeveer 50 % van de wereld bevolking?!?
Zeker met sommige buitenlandse namen vind ik het makkelijk om te weten welk geslacht iemand heeft.
Het blijkt voor u dus op het zakelijk vlak verschil te maken of u met een vrouw of een man te doen hebt. Zolang dat zo is, lijkt me dit een zinnig voorstel. Er zijn bovendien nogal wat mensen die zich niet thuisvoelen in een van beide catagorieēn, of juist in allebei. Schaf die verplichting dus maar af, niemand zal daar last van hebben en heel wat mensen plezier.
Hans Kuyper verwoordt het gebaar.
Overigens kan ik me wel voorstellen dat er soms gevraagd wordt naar de aanspreektitel (heer of mevrouw). Het invullen moet dan wel vrijblijvend zijn.
Beste Triest, ik ben blij dat u zich goed voelt. En ik weet niet eens tot welke helft u behoort!
Als wij ons daar druk over moeten maken moet het positief discrimineren eerst maar eens aangepakt worden. En dat in de ruimste zin van het woord.
Ik vind het redelijk bizar dat je het nu gaat afschaffen om er naar te vragen, maar dat er bij sollicitaties er juist gebruik van wordt gemaakt.
Daarbij je druk maken omdat iemand waarmee jij in gesprek bent wilt weten of jij een man of vrouw bent vindt ik nog steeds verspilde energie. Alsof er iets mis is om tot ongeveer de helft van de wereldbevolking te horen.
Alsof je je moet schamen om je geslacht.
Verder wat Dirk en Tonkelboon zeggen.
Je wordt gemist op Dichtbij Tonkelboon. ;)
Tja, de typische wereldproblemen van een D66 mutsje... En verder wat Dirk zegt.
misschien om de aanhef van het antwoord geschrift goed te openen.......?
wat een gemiereneuk......je voert toch meestal van allerlei gegevens in:
adres, postcode, geb.datum, etc, etc,........misschien wel om te controleren
of je capabel bent om de meest cruciale vragen goed te beantwoorden.....
misschien wel om te controleren of big-brother is you been watching ...
nog steeds klopt of omdat gewoon een simpele ouderwetse naamsaanduiding zonder
bijvoeging van de meisjesnaam geen uitsluitsel geeft........om
nog maar te zijgen over de "niet nederlandse" namen............