De kans dat de 44 populieren langs de Leeghwaterweg in Zaandam dit jaar nog gekapt worden, lijkt zeer klein.

Zaanstad zou de vergunning in willen trekken op grond van de bezwaren die zijn ingediend: “we sturen aan op het intrekken van de vergunning en ons huiswerk opnieuw te gaan maken”.

Ook is het mogelijk dat na gesprekken tussen Zaanstad en de Provincie, die besluit de aanvraag in te trekken. Bezwaren zijn onder meer ingediend door KMZ en bewoners van Haaldersbroek. Zaanstad wil ook nog eens goed kijken naar de natuurwaarden.

Een ambtenaar van de afdeling Groen bij de gemeente Zaanstad laten weten:

We kunnen de vergunning intrekken op grond van de bezwaren die zijn ingediend. Dat betekent ook dat we tijd hebben om in overleg te treden met de provincie. Volgende week hebben we overleg, dan gaat de Provincie kijken of ze de aanvraag intrekken. We zitten nu op de lijn dat de Provincie zelf de aanvraag intrekt en nog eens kijkt naar het eigen proces.

Wij vinden bij nader inzien dat de informatie die we hebben gekregen wat onvolledig is, die hebben we niet helemaal goed kunnen beoordelen. Op grond van de Boomveilheidscontrole (BVC) hebben wij alleen een bureaustudie gedaan en vervolgens de kapvergunning afgegeven, je kan nu bij nader inzien zeggen: ‘dat had wat strakker gekund’, daar steken we de hand in eigen boezem, daar gaan we nog een keertje goed naar kijken.

Het onderzoek naar de natuurwaarden kan volgens de afdeling ook later worden ingediend. Als het een vleermuizenonderzoek wordt, moet een jaar rond onderzoek gedaan worden.

David Sluis opperde eerder dat de bomen aan de rand van een Natura2000-gebied staan. Als reactie laat Zaanstad weten:

We willen van de provincie precies weten hoe dat zit. Dat zou ook een reden kunnen zijn om de vergunning voorlopig in te trekken en pas bij een goedgekeurd flora- en faunaonderzoek opnieuw te beoordelen.

Ecologisch onderzoek

David Sluis sprak deze week met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, die voor de provincie vergunningen en ontheffingen moet afhandelen. De dienst heeft contact met Zaanstad gehad over de kap en alle relevante stukken opgevraagd bij zowel de gemeente en de vergunningaanvrager (KWS).

De woordvoerder van de dienst zei tegen Sluis dat “onder geen beding gekapt wordt totdat er een gedegen ecologisch onderzoek overlegd kan worden dat moet worden beoordeeld door de ecologen van de omgevingsdienst Noord-Holland Noord zelf.”

David Sluis:

Zo’n ecologisch onderzoek kan pas volgend jaar starten in verband met de vleermuis-protocollen op dat gebied. Een quickscan of iets dergelijks is onvoldoende. Of er al onderzoek is gedaan is onduidelijk. VolkerInfra maakt alleen een rapport over de bomen.

Zelfs als slechts enkele foeragerende vleermuizen gebruik maken van de bomen, heb je een ontheffing nodig. Laat staan als de boel wordt gebruikt als vliegroute, van/naar jachtbiotoop/verblijfplaats.

Een VTA (boominspectie) rapport (zoals het huidige rapport van VolkerInfra) doet niet ter zake voor de omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Ze kijken er niet naar volgens Sluis, die echter wel een waarschuwing laat horen:

“Mocht er onverhoopt toch gekapt worden dan zo snel als mogelijk contact op nemen met de omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Zij zeggen snel ter plaatse te kunnen zijn om de kap stoppen.

UPDATE

Zaanstad zegt in een nagekomen reactie in gesprek te zijn om te kijken hoe en in welke mate de populieren behouden kunnen blijven, en:

“Als blijkt dat de verkeersveiligheid toch in het geding is mag nog geen gebruik gemaakt worden van de vergunning voordat duidelijk is wat de schade van de natuur is door het kappen van de populieren en hoe deze schade te compenseren. Daarom stuurt de gemeente er bij de provincie op aan om de vergunning in te trekken en een gewogen omgevingsvergunning aan te vragen voor als de bomen niet behouden kunnen blijven.”

De PvdD heeft op basis van de artikelen op De Orkaan vragen gesteld aan Zaanstad over de kapvergunning. Ook in de Provincie zijn vragen gesteld, in dit geval door PvdD en SP samen.

De chronologie: