Bokashi is wel hip maar in de praktijk levert het ook vervuiling op. Ook heb je een vergunning nodig om het uit te rijden. En die had Zaanstad niet.
Nederlandse gemeenten zijn dol op Bokashi. Groenafval wordt tegen lage kosten CO2-loos omgezet in meststof voor parken en groenstroken. Zaanstad bespaarde zo’n € 100.000 en scoorde lekker in de categorie ‘groenste gemeente’.
Te mooi om waar te zijn? Dat lijkt er wel op.
Uit de uitzending van KRONCRV’s Pointer bleek dat er aan de slimme fermentatie-methode (rotting) een luchtje zat. Eigenlijk is het groenafval van gemeenten ongeschikt om als grondstof te dienen door de grote vervuiling van bermen en groenvoorzieningen. Het levert bokashi op dat vervuild is met plastic, glas en blik en het gemeentelijk groen eerder verpest dan verbetert.
Zaanstad bleek ook de regels te hebben overtreden. Om bokashi uit te strooien had je volgens de Omgevingsdienst een vergunning nodig, en die had Zaanstad niet.
De Orkaan schreef al 15 keer over bokashi, vanaf april 2020 toen één van onze lezers het opmerkte in het groen in Krommenie. Dat het om bokashi ging, wisten we toen nog niet. Zaanstad beloofde beterschap maar ging in oktober 2020 en april 2021 opnieuw in de fout.
Kijk hier de uitzending terug.
SP-raadslid Roland van Braam beleefde een paar minutes of fame toen hij met presentator Teun van der Keuken door het Darwinpark wandelde en de vervuiling liet zien (boven). Verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers had een minder spetterend optreden. Hij wilde niet voor de camera, ‘de afdeling communicatie had alles al gezegd’ waarop Slegers de telefoon erop gooide (onder).
De conclusie van Pointer is dat het groenafval dat gemeenten zelf aanbieden om te laten fermenteren te vervuild is om als meststof te gebruiken. Het klinkt wel goed – je kan ermee ‘scoren’ – maar uiteindelijk strooi je de vervuilde bokashi gewoon weer terug in het groen.
In de landbouw – en als gebruik gemaakt wordt van ‘schoon’ groen – zou het wel kunnen lukken. Ook in de huishoudelijke sfeer kan het: maak je eigen bokashi.
Van het CDA hé, hoeksteen van de samenleving. Rechts van het midden. enz.
Voorstanders van de bokashi-methode claimen dat er tijdens het fermenteringsproces geen C02-uitstoot plaatsvindt. maar na toediening aan de grond gaat er toch alsnog een groot deel van de C de lucht in?
Misschien is het een goed idee om ook de hand in eigen boezem te steken.
Waaruit bestaat de vervuiling eigenlijk ?
Blikjes, plastic flesjes, sigarettenpeuken, kauwgom. Kortom troep die wij ZELF zomaar op straat gooien. Het zwerfafval is door ONS op straat gegooid.
Of je gooit het in een afvalbak op straat of je neemt het mee naar huis en gooi je het daar weg.
Zo blijft ons milieu mooi schoon en komt die troep NIET in de bokashi !
Missing the issue Agaath. Daarover zijn alle mensen die de Bokashi actie veroordelen het wel eens met u. Dit zijn ook niet de mensen om dit te benoemen.
Punt hier is dat een overheidsinstantie deze methode als ecologische methode benoemd en zich zodanig hiermee profileert.
En daar gaat het mis m.i..
Lijk me niet dat ik iets mis.
De consument ziet de straat en de natuur als een vuilnisbak.
Lekker makkelijk om de schuld op anderen te schuiven.
Mijn motto is:'Ruim je eigen troep op, onze aarde is geen vuilnisbak van de mens'
Die troep werd dit jaar ook uitgestrooid over de honden uitren zone, inclusief glas en troep. En stinken dat het deed.
Mijn hond moest naar de dierenarts. Glas in zijn poot tussen de kussentjes. Ik ga nooit meer naar de Jagersplas. Is mij een te duur uitje. Dank u mijnheer Slegers!
Als dit de ergste overtreding van een overheid van de regels zou zijn kon ik er nog mee leven.
Helaas overtreden alle Overheden regels als het hen uitkomt en leggen ze gerechterlijke uitspraken tot het hoogste niveau naast zich neer.
Dit ge-institutionaliseerde onrecht doet mij meer pijn als de bovengeschetste onkunde………
Dat de gemmentes geen open kaart spelen naar de journalistiek is een algemeen begrip maar een excuus naar de betrokken omwonende die dagen bezig zijn geweest met het opruimen van de troep lijkt me wel op zijn plaats! Vooral de oplossing van de gemeente om er later met een grasmaaier zodat de troep alleen maar in kleinere stukjes werd gehakt was een domme zet, jammer dat dat niet ter sprake is geweest in het programma Pointer
En het ergste is dat die troep nog steeds ligt in het Jagersveld. De plek waar ze getracht hebben Bokashi te maken is vervuild maar Gemeente Zaanstad heeft in plaats van dit te saneren er gewoon gras op gezaaid. Als er maar genoeg op groeit zie je de troep niet meer. Echt schandalig, als je dit als burger doet heb je een dikke boete aan je broek. Kom op, Zaanstad, ruim op je troep!!
Klusje voor taakgestraften
Zodra er over problemen in Zaanstad geschreven wordt kom je erg vaak de naam van wethouder Slegers tegen. Misschien binnenkort een brug 😂😁😂 naar hem benoemen?
Schaam je gemeente Zaanstad! Die stinkende meuk gewoon zonder vergunning uitstrooien. Als jezelf iets zonder vergunning doet is het hek van de dam...en dan Slegers nog de telefoon erop gooit wat een vertoning!