Gisteren werd in het Zaans Museum ‘De Zaanse Agora’ gepresenteerd. Het boek is een uitgave van Stichting Agora, maar heeft de ambitie voor alle scholen te zijn.
‘Zomervakantie!’ was ooit ons antwoord op de vraag: ‘Wat is het leukst aan school?’ In het begin van de vorige eeuw zullen kinderen misschien een ander antwoord hebben gegeven: in de periode van de zomervakantie werd vrijgegeven, maar om te helpen bij de aardappeloogst.
Achterhaald?
Wat vroeger goed leek of was, is inmiddels hopeloos achterhaald, keihard vergeten, afgeschreven, gerecycled, in een ander vat gegoten -of in een nieuwe fles-, meedogenloos afgedaan, weer ingehaald, begraven en daarna in eren herstel, afgestoft en op een voetstuk gezet. Dat laatste gebeurde met ‘bildung’
Vorming
Wilhelm von Humboldt (1767-1835) staat aan de wieg van het ‘nieuwe’ model. Hij vond dat onderwijs niet eentoning mocht zijn en gericht moest zijn op de vorming van de volledige mens.
‘Ieder individu, afhankelijk van zijn behoeften en mogelijkheden en gebonden aan de grenzen van zijn kracht, moet de kans hebben zich te ontwikkelen volgens zijn innerlijke persoonlijkheid.’
Het Bildungsagoramodel
De ontwikkelingen op technologisch gebied gaan razendsnel… hoe kun je kinderen voorbereiden op de toekomst als wij zelf geen benul hebben? Voor het Bildungsagoramodel hebben René Gude, Erno Eskens en Gerard van Stralen iets slims gedaan: ze keken in het verleden. Religie, Sport, Kunst en Wetenschap & Filosofie, zijn pijlers die er altijd zijn geweest. Rond de agoro (het plein, niet de stichting) lagen gebouwen: privé woningen), zakelijk, publiek en politiek.
De Zaanse Agora
Agora betekent ‘Centraal plein in oude Griekse steden.’ Maar wij durven te beweren dat daar maar weinig mensen in de Zaanstreek aan denken bij deze naam.Voor ons is het de stichting waaronder een hoop scholen binnen de streek vallen. In het boek, geschreven door Peter Henk Steenhuis, is het bildungsagoramodel vertaald naar de Zaanse Maatschappij, door verschillende Zaankanters te interviewen, ontstaat een beeld van bildung in de praktijk. Het boek is onderdeel van het ‘bildungstraject’ van Stichting Agora.
Wij hadden de pijler ‘Religie’ graag vervangen door ‘Geschiedenis.’ Maar daar hebben we verder geen studie naar gedaan.
Het boek is te koop voor € 26,95
Op de foto linksboven staan Rien Spies, van College van bestuur van Agora, daarachter vermoeden wij Taco Keulen, ook Agora-bestuur . Peter Henk Steenhuis draagt de microfoon.