In het online tijdschrift Neerlandistiek schreef Willem Kuiper een ‘in memoriam’ van de boekhistoricus Frans A. Janssen die eind september in Krommenie overleed. Met de toestemming van Kuiper plaatsen we het eerste deel van zijn bijdrage (plus een link naar de rest).
Maandag 30 september, stierf in zijn woonplaats Krommenie boekhistoricus Frans A. Janssen (Vught, 30 juli 1939) aan de gevolgen van prostaatkanker. In mei kwam hij nog op de fiets naar Zaandam, waar wij in ons ‘stamcafé’ een glas gedronken hebben en bijgepraat over zijn reizen, mijn editie werk en ons beider medische status quo. Hij had net een kleine operatie ondergaan en was een keer of wat bestraald in het VUmc. Zelf was ik tijdens mijn laatste, jaarlijkse controle ‘schoon’ bevonden. Maar begin juli schoot zijn PSA omhoog, eind juli werd een tiental uitzaaiingen geconstateerd, en begin augustus kreeg hij de mededeling dat verdere behandeling geen zin meer had en dat zijn dagen geteld waren.
Janssen begon zijn professionele leven als onderwijzer, ging daarna Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij twee jaar kandidaat-assistent was van W.Gs Hellinga, die hem de weg wees naar de analytische bibliografie. Afgestudeerd werkte hij voor de KNAW, werd kenner van het (druk)werk W.F. Hermans en raakte zelfs bevriend met de auteur totdat W.F.H. paranoia werd, schreef een proefschrift Zetten en drukken in de achttiende eeuw (1982, cum laude), bouwde een historische drukpers na, werd directeur van de prestigieuze Bibliotheca Philosophica Hermetica (1983-2002) en gewoon hoogleraar Boek- en Bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (1989-2004).
Lees de hele bijdrage van Kuiper in Neerlandistiek.
In zijn verhaal verwijst Kuiper naar de Wikipedia-pagina over Janssen waarin weer verwezen wordt naar zijn uitgebreide lijst met publicaties. Janssen was een groot kenner van het werk van W. F. Hermans en publiceerde daar ook veel over. Daarnaast was hij actief als boekhistoricus. Janssen werd in de jaren tachtig directeur van de Bibliotheca Philosophica Hermetica, een uitgebreide en unieke collectie op het gebied van esoterie en mystiek die werd opgezet door de Amsterdamse zakenman Joost Ritman. Dan Brown, de auteur van De Da Vinci Code schonk het museum € 300.000 om een deel collectie te digitaliseren.
Door Willem Kuiper (Neerlandistiek) met in- en uitleiding van Piet Bakker (overgenomen uit Neerlandistiek). De afbeelding is een screenshot uit YouTube-filmpje uit 2015 over een expositie in de Bibliotheca.